„Kовсар“ – звезда војне параде у Ирану

Током војне параде поводом Националног дана војске у Ирану, ваздушне снаге те земље представиле су „ковсар“, први авион произведен у тој земљи.

Парада, којој је присуствовао председник Хасан Рохани, отворена је перформансима иранског авиона четврте генерације.

Реч је о борбеној летелици коју је произвела иранска државна компанија ИАИО. Развој „ковсара“ има велики значај због тога што је Иран под ембаргом на увоз оружја.

Први лет „ковсар“ је имао у августу прошле године, а крајем исте године почела је серијска производња.

Очекује се да нови ирански авион замени застареле летелице руске и америчке производње. Иран жели да смањи зависност од страних земаља када је реч о увозу оружја.

Техничке карактеристике

„Ковсар“ је дугачак 12,4 метра са распоном крила од 10,97 метара и висином од 3,5 метара. Његов задатак је да пружа ваздушну подршку трупама на земљи као и да изводи нападачке операције.

Тежак је 2.425 килограма и може да лети на максималној висини од 15.000 метара. Спољашњи дизајн је развијен на основу авиона „Ф-5“, а има два седишта.

Према речима произвођача, авионика је напредна, а уграђен је и радар последње гренрације. Испод крила могуће је инсталирати широки спектар оружја како би се повећала нападачка моћ.

Максимална брзина „ковсара“ је 1,500 километара на час, а може да прелети 2.200 километара без допуне горива.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво