Дроновима, суперкомпјутерима, сонарима против поплава

Арсенал нових технологија, укључујући дронове, суперкомпјутере и подводне сонаре, тестира се у централном делу САД са циљем предвиђања и спречавања поплава.

Заједно ове технологије могу да дају детаљне информације у реалном времену, пружајући могућност менаџерима за хитне случајеве и угроженима да реагују на време и тиме сачувају животе и имовину, каже Кристи Франц, професор Универзитета у Ајови, преноси АП.

Захваљујући технологији развијеној на Универзитету у Мисисипију, менаџери за вандредне ситуације и задужени за безбедност брана сада могу да изврше симулације последица уколико поплавне воде однесу насип или пробију брану.

Софтвер је почео да се користи 2017. године и помогао је да се предвиде поплаве након урагана Харви у Тексасу и Луизијани.

Инспектори сада користе таблете и паметне телефоне приликом контролисиња реке Мисисипи како би унели податке у постојеће мапе водостаја, као и неоперативне капије, цурења и клизишта.

Слике, видео-снимци и друге информације се шаљу у операциони центар омогућавајући званичницима да разумеју тачан проблем на конкретној локацији и да правовремено реагују.

Дронови се, са друге стране, користе за добијање фотографија и видео-снимака поплавлљених подручја из ваздуха, док сонар високе дефиниције служи за снимање речног корита како би се одредила места на којима су неопходни радови на одржавању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво