Домаћа паметна рукавица за слепе – препознаје новчанице и боје

Захваљујући паметној рукавици, слепе и слабовиде особе ће моћи лакше да обављају свакодневне послове. Уређај ће им помоћи у оријентацији у простору, препознавању и изговарању боја, али ће и старатељи или пријатељи моћи да прате кретање слепе особе. Рукавицу је развио домаћи стартап „Анора“.

Никола Крстић, оснивач стартапа и паметне рукавице „Анора“, идеју је добио када се, као ученик електротехничке школе „Никола Тесла“, пријавио за једно такмичење у предузетништву.

„Одлучио сам да направим један нов уређај који ће садржати доста функција, иновативних, корисних, али тако да буду упаковане и на дохват руке, да могу да их користе максимално, једноставно и било када“, рекао је Никола.

Додаје да  је даљим развојем направљено неколико прототипова уређаја.

„Ово је последњи функционални прототип на којем смо радили тестирања, око 30 слепих особа је тестирало рукавицу. Као исход свега тога што смо ми направили добар прототип и нешто што је корисно, и ми смо потписали са Савезом слепих Србије“, објаснио је Крстић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Када се стави на руку, рукавица се укључи, као и сет сензора, који омогућава рукавици да прикупља информације из околине. Од функција поседује оријентацију, препознавање боја, детекцију интензитета светлости, изговарање датума и сата.

Систем функционише тако што се рукавица и мобилни телефон повезују преко апликације, односно преко блутута и онда се кроз захтеве, који се шаљу уз помоћ рукавице, добијају жељени одговори који се односе на време, боје и слично.

Функције које су слепим особама потребне и које рукавица треба да поседује су препознавање новчаница, помоћ при сипању течности из суда у суд, а саставни део рукавице требало би да постане и звучник за емитовање порука које су намењене кориснику.

Сарадња са Савезом слепих Србије 

Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије каже да сматра да је основна функција и предност рукавице то што она реагује на препреке одређеним интензитетом вибрције у зависности од величине и близине препреке.

„Најбоља је комбинација уз коришћење белог штапа, тако да је у ствари, ово једна велика погодност за слепе и слабовиде у неком самосталном и безбедном кретању. Ипак, она има читав низ функција и мислим да ће до неке финалне верзије, на основу примедаба које су дали наши чланови па и ими који смо били у прилици да је користимо, биће савршенија“, каже Милан и оцењује да је осим олакшавања кретања, добра и функција рукавице за препознавање новчаница и детектовање светлости.

У перспективи је и израда других помагала, најавио је Никола. Очекују се говорни топломер, говорне кухињске вагице и ваге за мерење телесне тежине.

Никола каже да је у плану израда додатних помагала за слепе али да је тренутно фокус на једном уређају који има доста функција, који слепима може да омогући лакше сналажење у свакодневним активностима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво