Зашто „Вајбер“ одолева хакерским нападима

Све чешће постајемо сведоци обарања најпопуларнијих друштвених мрежа као што су „Фејсбук“, „Инстаграм“ и „Вотсап“. Међутим, једна платформа за комуникацију успешно одолева хакерским нападима. Како је безбедбост на првом месту код корисника, није ни чудо што је сервис „Вајбер“ већ годинама у самом врху.

Бум на светском тржишту Вајбер је остварио 2016. године када је избројано 800 милиона регистрованих корисника. Данас тај број прелази милијарду и расте из дана у дан.

Разлог због којег је ова апликација глобално најпопуларнија је, осим безбедности приликом коришћења, њено константно мењање и унапређивање.

Тако Вајбер није само сервис за комуникацију у виду чета, размене стикера и обављања разговора већ и платформа намењена за бизнис кориснике, оглашавање, стримовање.

„Примарно, Вајбер је још увек сервис за комуникацију, али с напретком технологија мењају се и жеље крајњих корисника. Четовање и позиве је већ неко време могуће обављати унутар приватних или интересних група“, објашњава Момчило Еленков из компаније „Вајбер“ и наглашава да су чет ботови ту да асистирају приликом свакодневних активности попут банковних трансакција.

„Познати смо по сарадњи са великим бројем светских компанија и управо смо у разговору са нашим партнерима дошли на идеју да креирамо бизнис поруке. Под том опцијим подразумевају се размене пројеката, оглашавања и обавештења у познатом Вајбер окружењу“, истакао је Еленков.

Према његовим речима, компанија полако иде ка томе да корисници могу путем једне апликације, то јест Вајбера, обављати практично све корисне мобилне активности.

Није баш паметно држати сав новац, лична документа и банковне картице на једном месту, рецимо у новчанику, јер ако му се изгуби траг, штета бива велика.

Слично би се могло рећи и за неку мобилну апликацију која располаже нашим поверљивим подацима и унутар које обављамо сву онлајн комуникацију јер уколико таква апликација буде хакована, сви приватни подаци постају доступни хакерима.

Безбедност током коришћења апликације

Ипак, ако је Вајбер по нечему препознатљив, онда је то безбедан начин коришћења. Управо је тај сегмент најзаслужнији за растући број корисника на глобалном нивоу.

Вајбер нема приступ информацијама, каже Еленков, јер оне се размењују путем уређаја који енкриптују сав садржај.

„Не таргетујемо кориснике на основу онога што деле и претражују, не спамујемо их и не оптерећујемо садржајем. Корисници сами бирају шта ће од информација долазити до њих. Укратко – Вајбер је сервис који корисник сам уређује. Апликација на мом и на вашем телефону може изгледати потпуно другачије. Не мислим само на визуелни интерфејс већ и на начин коришћења“, истакао је Еленков.

Наредне године, Вајбер ће прославити десети рођендан, а до краја 2019. године можемо очекивати новине и унапређења унутар саме апликације.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 16. апр 2019, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Ma nema pojma!

WeChat je zakon! a koristi ga preko milijardu i po ljudi na kugli zemaljskoj!!

(уторак, 16. апр 2019, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

Naivac

Citam komentare nebi li sta cuo novo o ovim "aplikacijama" a oni raspredaju je li Viber ili Vajber.

(уторак, 16. апр 2019, 14:32) - Мила [нерегистровани]

Сленг писање

Таргетујемо, спамујемо и вајбер. Стварно неко треба порадити на српском језику :-/ Ово грозно звучи

(уторак, 16. апр 2019, 14:21) - MM [нерегистровани]

@Gospoda koj citaju ovo

Rec se cita kao "Vajber", a pise kao "Viber" i nastala je od reci "Vibe", a google translate vam moze pomoci kako da procitate tu rec ako ne znate. To sto smo je mi prekrstili u viber je druga stvar. Ako i dalje niste sigurni probajte da pronadjete klip jednog od suosnivaca kompanije koji je objasnio kako se cita rec, a mozete i da pogledate ovaj klip sa RTS-a gde njihov operativni direktor izgovara pomenutu rec (oko devete sekunde klipa) u vise navrata:

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/1882/tehnologija/2474680/zovemo-se-vajber-i-uvek-cemo-biti-besplatni.html

Pozdrav za moje seljake sa vibera. :)

(уторак, 16. апр 2019, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Na žalost...

Nije tačno, virusi napadaju i viber!

(уторак, 16. апр 2019, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Ma.kako da ne

Slika katastrofa, nekad se razgovor ni ne čuje...
Živim u Švedskoj i razgovor vajberom između mene i mojih najbližih u Švedskoj je katastrofa...

(уторак, 16. апр 2019, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Lektor

Piše se Viber. Još jednom se pokazuje da je na RTSu pisana reč nakaradna. To vidimo skoro svakodnevno u informativnim emisijama, dok ide onaj pokretan tekst. Česte su pravopisne greške. Potreban je lektor.

(уторак, 16. апр 2019, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

Пиши ћирилицом и

"Пиши као што говориш, а читај како је написано!"
(Чули сте негде већ, зар не?)

(уторак, 16. апр 2019, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Gospodo sa RTS-a,

nikakav "Vajber" ne postoji, postoji Viber koji je delo Rusa! Ne trujte više mlade glupostima, da ne napišem neku goru reč. Utuvite već jednom u vaše umove, postoji samo i jedino Viber!!!

(уторак, 16. апр 2019, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

Vajber?

neverovatno..