Зашто „Вајбер“ одолева хакерским нападима

Све чешће постајемо сведоци обарања најпопуларнијих друштвених мрежа као што су „Фејсбук“, „Инстаграм“ и „Вотсап“. Међутим, једна платформа за комуникацију успешно одолева хакерским нападима. Како је безбедбост на првом месту код корисника, није ни чудо што је сервис „Вајбер“ већ годинама у самом врху.

Бум на светском тржишту Вајбер је остварио 2016. године када је избројано 800 милиона регистрованих корисника. Данас тај број прелази милијарду и расте из дана у дан.

Разлог због којег је ова апликација глобално најпопуларнија је, осим безбедности приликом коришћења, њено константно мењање и унапређивање.

Тако Вајбер није само сервис за комуникацију у виду чета, размене стикера и обављања разговора већ и платформа намењена за бизнис кориснике, оглашавање, стримовање.

„Примарно, Вајбер је још увек сервис за комуникацију, али с напретком технологија мењају се и жеље крајњих корисника. Четовање и позиве је већ неко време могуће обављати унутар приватних или интересних група“, објашњава Момчило Еленков из компаније „Вајбер“ и наглашава да су чет ботови ту да асистирају приликом свакодневних активности попут банковних трансакција.

„Познати смо по сарадњи са великим бројем светских компанија и управо смо у разговору са нашим партнерима дошли на идеју да креирамо бизнис поруке. Под том опцијим подразумевају се размене пројеката, оглашавања и обавештења у познатом Вајбер окружењу“, истакао је Еленков.

Према његовим речима, компанија полако иде ка томе да корисници могу путем једне апликације, то јест Вајбера, обављати практично све корисне мобилне активности.

Није баш паметно држати сав новац, лична документа и банковне картице на једном месту, рецимо у новчанику, јер ако му се изгуби траг, штета бива велика.

Слично би се могло рећи и за неку мобилну апликацију која располаже нашим поверљивим подацима и унутар које обављамо сву онлајн комуникацију јер уколико таква апликација буде хакована, сви приватни подаци постају доступни хакерима.

Безбедност током коришћења апликације

Ипак, ако је Вајбер по нечему препознатљив, онда је то безбедан начин коришћења. Управо је тај сегмент најзаслужнији за растући број корисника на глобалном нивоу.

Вајбер нема приступ информацијама, каже Еленков, јер оне се размењују путем уређаја који енкриптују сав садржај.

„Не таргетујемо кориснике на основу онога што деле и претражују, не спамујемо их и не оптерећујемо садржајем. Корисници сами бирају шта ће од информација долазити до њих. Укратко – Вајбер је сервис који корисник сам уређује. Апликација на мом и на вашем телефону може изгледати потпуно другачије. Не мислим само на визуелни интерфејс већ и на начин коришћења“, истакао је Еленков.

Наредне године, Вајбер ће прославити десети рођендан, а до краја 2019. године можемо очекивати новине и унапређења унутар саме апликације.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво