Полетео авион с највећим распоном крила

Авион с највећим распоном крила на свету успешно је завршио свој први лет, саопштила је америчка компанија „Стратолoнч“.

Летелица има два трупа и распон крила од 117 метара што је дуже од терена за амерички фудбал.

Авион је летео два и по сата изнад калифорнијске пустиње Мохаве, преноси Индекс.

„Какав сјајан први лет“, рекао је извршни директор Стратоланча Жан Флојд.

„Данашњи лет нови је корак у нашој мисији осигурања флексибилне алтернативе лансирањима са Земљине површине“, истакао је Флојд.

„Стратолoнч“ (Stratolaunch) је 2011. основао суоснивач „Мајкрософта“, Пол Ален. Циљ компаније је да се омогући јефтинији приступ Земљиној орбити лансирањем сателита у свемир из авиона, уместо са тла.

Авион је у суботу узлетео из свемирске луке „Мохаве“, која се налази на око 150 километара северно од Лос Анђелеса. Летео је на висини до пет километара и извео више маневара, укључујући и симулирано слетање.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво