Пролаз кроз „Паметна врата“ као ученички изазов

Неколико матураната Техничке школе у Пироту са својим професором, конструисало је уређај назван „Паметна врата“

Његова израда није скупа, а када би се серијски производила, била би, кажу, десетак пута јефтинија од постојећих на тржишту, чија је цена од 4 до 5 хиљада динара.

Повезивање обичне браве са интернетом, од пројектовања до конструкције уређаја који функционише на даљину, за ученике је био прави изазов и озбиљна „игра“ на додатним часовима програмирања.

„Моја улога је била пројектовање базе података и бекенд уређаја, а то су ствари које се не виде на екрану и самом уређају, али су корисне и ту су да би уређај могао да функционише“, каже Лазар Велинов, матурант Техничке школе у Пироту.

„Уместо да као и обично откључавамо врата и убацимо кључ у браву, ово је много лакши начин. Кад се вратимо кући, само ставимо картицу и наша врата се откључавају. Зато можемо са било ког уређаја на веб сајту да надгледамо ко улази или коме је приступ одбијен. Када немамо интернет, можемо да заменимо овај серво-мотор који смо користили за демонстрацију, једном електронском бравом, и без интернета она функционише као обична брава“, каже матурант Андрија Тошић.

Овакви уређаји постоје на тржишту, да би функционисали у старим системима, потребно је много преправки на самом објекту, што је овим патентом елиминисано.

„Предност овог уређаја, су цена и једноставна монтажа на постојећи електроинсталациони систем“, каже професор Бојан Ћирић.

Пиротска „Паметна врата“, требало би још мало усавршити у циљу безбедности. Ученици су поносни што су конструисали практичан уређај који може имати широку примену.

Детаљан поступак израде може се наћи и на Јутјубу и употребити по принципу „уради сам“, а направљена је и истоимена Андроид апликација, која је такође бесплатна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво