„Миленијумска буба“ се враћа, џи-пи-ес стаје у недељу ујутру?

У ноћи између суботе и недеље могло би доћи до проблема са џи-пи-ес системима, што је сценарио сличан оном из 1999. када је цео свет стрепео од „Миленијумске бубе“, пише Ен-Би-Си њуз.

Старији компјутерски системи који се ослањају на Систем глобалног позиционирања, односно џи-пи-ес сателите који орбитирају око Земље, у ноћи између суботе и недеље, тачније у недељу у 1.59 ујутру, могли би да се изненада врате 20 година уназад – на 22. август 1999. године.

Теоретски, то може узроковати да се поремете не само неки од система за навигацију, већ и поједини критични инфраструктурни системи у комуникацијама, транспорту, електроенергетској мрежи и слично.

То је зато што џи-пи-ес сателити рачунају време по недељама и због начина на који је систем дизајниран када је постављен онлајн 1980. године. Има довољно меморијског простора само за 1.024 недеље, а када дође до те границе, што ће десити у ноћи суботу на недељу, бројачи се враћају на нулу.

Према подацима Америчког ратног ваздухопловства које управља сателитима и Агенције за инфраструктуру и сајбербезбедност Министарства државне безбедности САД вероватноћа да ће доћи до стварног проблема је мала.

Они већ више од две године упозоравају комуналије, финансијске системе, авио-компаније и произвођаче навигационих система на ову могућност, пише Ен-Би-Си њуз.

Амерички званичници су саопштили да је ова граница добро позната и да би уређаји и системи направљени у последњих 10 година, већ требало да су подешени у складу са тим.

Штавише, ствари су углавном ишле глатко први пут када су сателити дошли до лимита, у августу 1999. године. Међутим, данас постоји много више џи-пи-ес система него што их је било 1999, односно око четири милијарде, што је приближно један за сваку другу особу на планети.

Ово би требало да буде последњи пут да ограничење меморије представља потенцијални проблем за време наших живота. Бројачи сателита тренутно чувају податке у комадима од 10 бинарних битова, тако да се понављају сваких 1.024 недеља, али системи се већ унапређују на 13-битно складиште - довољно да траје 157 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво