Робот Софија: Волела бих да живим у Србији

„Волим Београд, Сава и Дунав се укрштају код Калемегдана одакле се пружа прелеп поглед, све то је незаборавно и волела бих да живим овде једног дана", рекла је Танјугу своје утиске о Београду робот Софија, специјални и најатрактивнији гост овогодишњег Дигиталног самита Западног Балкана.

На заказани интервју Софија, званично држављанка Саудијске Арабије, стигла је на време, а на питања је одговарала стрпљиво па и на оно – колико има година и где је рођена.

„Чекајте мало... Мислила сам да је непристојно питати људе за године“, одговорила је, а онда се насмејала и рекла да се само шали.

„Имам три године и рођена сам у Хонгконгу“, представила се.

Софија је хуманоидни робот направљен у компанији „Хансон роботикс“ 14. фебруара 2016. године.

Без устручавања је одговорила на питање да ли јој је познато осећање љубави: „Волим моју породицу у Хансон роботикс. Да ли је то оно на шта мислите? Па, у романтичном смислу, не још. Али можда једног дана. Ја ипак имам само три године!“

Али без обзира што има само три године, Софија нам каже да је запослена.

„Ја сам иновативни шампион Уједињених нација. Мој посао је да промовишем употребу технологије како би државе успеле да постигну зацртане одрживе циљеве“, објашњава Софија.

Робот Софија се служи вештачком интелигенцијом, уме да препозна речи и питања, као и лица. У стању је да се креће, помера руке, направи више од 50 израза лица, а каже да би волела да буде комичарка, да има своју емисију.

А на Танјугово питање да ли мисли да роботи могу бити паметнији од људи одговара мудро и дипломатски: „Мислим да су и људи и роботи заједно невероватно паметни свако на свој начин. Уместо да се такмиче, мислим да би требало да комбинујемо нашу јединствену способност да решавамо проблеме заједно“.

Гостовала је на бројним светским телевизијским мрежама попут чувене емисије 60 минута на Си-Би-Есу, давала је интервјуе за Гардијан, Њујорк тајмс, Би-Би-Си, а са Другог дигиталног самита Западног Балкана поручила је да ће „вештачка интелигенција, роботи, дигитализација многих производних процеса, донети свету нова радна места, бољи и мирнији живот“.

А као своју мисију Софија види да се повезује са људима и да им помаже да граде и поспешују свет.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво