Први словеначки сателит у орбити у августу

Универзитет у Марибору и компанија САБ-ЛС потписали су у Марибору уговор о лансирању првог словеначког наносателита у орбиту.

Наносателит „Трисат“ ће полетети у свемир на лакој европској ракети „Вега“, која ће бити лансирана из Француске Гвајане у августу, преноси СТА.

„Трисат“ је развијен на Факултету електротехнике и рачунарства у Марибору у сарадњи са словеначком компанијом „Скајлабс“.

Према речима ректора Универзитета у Марибору Здравка Качича, лансирање наносателита бит ће важан корак у интернационализацији словеначке свемирске индустрије и признање за њену технологију.

„То је доказ да се студентско истраживање може развити у важан пројекат за словеначку индустрију и животну средину“, рекао је Качич.

Наносателит „Трисат“ има тежину од само 4,4 килограма. Снимаће Земљу на основу мултиспектралног захватања слика и краткоталасном инфрацрвеном спектру, а требало би да буде у употреби најмање две године.

Ракета „Вега“ ће понети укупно око 50 сателита, укључујући и други словеначки сателит који је већи од „Трисата“. Реч је о микросателиту „Немо ХД“ који су развили словеначки инжењери.

Словенија је постала придружени члан Европске свемирске агенције (ЕСА) крајем 2016. године, а конкурише и за стално чланство, преноси агенција.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 07. апр 2019, 16:01) - Milojko [нерегистровани]

Fotke

Imam foto aparat, jos samo da mu ugradim krilca i solarne celije,saljem ga u orbitu da mi salje fotke zemljine kugle,ili je mozda ploca,mozda nije kugla ova nasa napacena planeta Zemlja.

(петак, 05. апр 2019, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

Ništa posebno

Svaka republika bivše SFRJ ima studente koji mogu da naprave satelit od par kilograma.

(петак, 05. апр 2019, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

vidi se da je jedina prava drzava iz bivse SFRJ.