Немачка „велика тројка“ оптужена да је спречавала „зелену“ технологију

Европска комисија оптужила је „Фолксваген“, БМВ и „Дајмлер“ да су намерно спречавали усвајање технологије која би смањила емисију штетних гасова код мотора са унутрашњим сагоревањем.

Чланови „велике тројке“ су, наводно, прекршили антитрустовске законе, јер су између 2006. и 2014. године заједно радили на томе да одложе усвајање два пречишћавачка система за смањивање емисије штетних гасова.

Маргрет Вестагер, главни званичник ЕУ за заштиту конкуренције, рекла је да компаније могу да сарађују на унапређивању својих производа, али не могу да се прећутно сложе да не унапређују квалитет.

„Забринути смо да се баш то десило у овом случају. Као резултат тога, европски потрошачи ускраћени су за шансу да купе аутомобиле са најбољом технологијом на располагању“, истакла је Вестагер.

Једна од технологија коју произвођачи нису желели да усвоје би смањила испуштање штетног нитроген-оксида из дизел мотора. Друга је требало да пречишћава емисију гасова из бензинских возила.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 09. апр 2019, 11:42) - PIRKE [нерегистровани]

Pohlepa

Ne samo Nemacka nego svetska pohlepa [Greed] u ovom veku zla je otisao toliko daleko da se unistava planeta. Mladi danas vam je tehnologija omogucila da stanete na put unistavanju planete i to prvo zaustaviti svu proizvodnju oruzja.