Аустралијске мере за сузбијање сцена насиља на друштвеним мрежама

Широм света у јеку је дебата на који начин треба законски регулисати рад друштвених мрежа. Како људи свој живот све више премештају у дигиталне просторе, постављају се питања како моралне и законске норме, које важе у реалном свету, применити и у онлајн-домену. Аустралијски парламент један је од првих који је покушао да дâ конкретан одговор.

У Аустралији ће од данас компаније које управљају друштвеним мрежама попут „Фејсбука“, „Инстаграма“ и „Јутјуба“ бити кривично гоњене и драконски кажњаване уколико са својих платформи у разумно брзом року не уклоне фотографије и видео-клипове који приказују сцене насиља.

Одлука Парламента резултат је велике друштвене дебате која је почела после напада на џамије у Крастчерчу на Новом Зеланду пре 20 дана. Тада је нападач масакр преносио уживо и цео свет је могао да гледа и дели снимак читав сат од почетка напада.

„Данас смо усвојили закон против претварања друштвених мрежа у оружје. Одлучили смо да предузмемо оштре мере против злоупотребе онлајн-платформи. Ова влада сматра да правила и норме које важе у реалном свету треба да важе и у виртуелном. Врло је важно да пошаљемо поруку тим друштвеним медијима да од њих очекујемо одговорно понашање“, истакао је Мич Фајфилд, министар за комуникације.

Скептици указују на то да су дефиниције брзе реакције сувише неодређен појам за мреже на којима обитавају милиони корисника.

„Наравно да је релативно шта је брза и шта је ефикасна реакција друштвених мрежа и у сваком појединачном случају порота ће морати да одлучује о томе да ли је нешто било у разумном року, али мислим да нема Аустралијанца који не мисли да је било неприхватљиво да неко читав сат уживо преноси масакр, а да друштвена мрежа то не открије“, објаснио је врховни тужилац Аустралије Кристијан Портер.

Примену новог закона и надзор над друштвеним мрежама спроводиће ново државно тело, комесар за електронску безбедност.

број коментара 0 Пошаљи коментар