Дизелаши непожељни, произвођачи спремају терен за електромобиле

Возачи дизел аутомобила који имају „еуро 5“ моторе и старије неће моћи да возе у немачким градовима у данима велике загађености. Власти у Штутгарту су забраниле „еуро 4“ за саобраћај, па тако је око 130.000, већином дизелаша, остало неупотребљиво. У исто време би подстакли продају електричних и хибридних возила. „Форд“ и „Фолксваген“ припремају око 500 брзих пуњача који би требало да буду постављени на ауто-путевима. Тиме се и произвођачи возила донацијама први пут укључују у градњу инфраструктуре.

Сваки пети аутомобил продат у Европи до 2025. године мора бити електрични, кажу еколози на међународној радионици нових технологија коју је организовао концерн „Форд“ у Амстердаму. Произвођачи аутомобила морају се активно укључити у изградњу инфраструктурне мреже, која ће коштати колико и сам развој електромобила.

„Сваки пуњач који поставимо било где доприноси ширењу мреже. Идеја је једноставна, локална самоуправа даје услове, а ми финансирамо целокупну станицу. То кошта, али се и исплати, јер нико неће аутомобил који нема где да се пуни“, каже Стивен Амстронг из „Форда“.

У Амстердаму је представљено десетак комерцијалних и путничких возила са хибридним и електричним погоном компаније „Форд“.

До 2030. године сваки аутомобил ове марке моћи ће да вози без утицаја возача потпуно аутономно –  аутопилотом.

„Изазов је велики, треба нам бар дестине хиљада базних станица 5Г мреже, јер аутономна вожња подразумева комуникацију у милисекундама аутомобила, пута, учесника у саобраћају. Само земље које то могу да обезбеде могу да имају вожњу без возача“, објаснио је Роланд де Вар из „Форда“.

Ова компанија се повлачи из Русије у оквиру стратегије изласка америчких компанија из Европе. Први се повукао „Џенерал моторс“ који је „Опел“ продао „Пежо–Ситроен групацији“.

Фокус операција иде у Америку, где се отварају нове фабрике напредне технологије, а део тога долази и до европске филијале у Келну.

Заједнички наступ у продаји са „Фолксвагеном“ свуда у свету, нарочито у Америци, даће нови квалитет и профит, кажу аналитичари.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво