Будућност новинарства је у наочарима

Јусуфа Омара прославиле су приче које је снимао и монтирао мобилним телефоном у Африци, Сирији, Индији. Широм света држи предавања о тзв. #MOJO (мобилном) новинарству, а за РТС је открио шта, поред телефона и статива, мора да има уз себе.

Паметан телефон је више него довољан да би се направила добра прича, каже награђивани новинар Јусуф Омар, који, ипак, у свом ранцу крије и скупље направе.

Њих користи како би снимао друштвено ангажоване приче, чему је у суботу подучавао и младе у београдском „Импакт хабу“.

На радионици у организацији Уницефа, десетине младих из целе Србије имало је прилику да сазна како се проналази прича, како се снима и монтира.

Да би све било на вишем нивоу, ту су „снепчет наочаре“. Кликом на једно дугме оне снимају све у шта корисник гледа. Јусуф их није скидао током радионице.

„Помало су застрашујуће, али помало и кул. Мислим да је будућност новинарства носива“, рекао је за РТС овај новинар који је извештавао и за Си-Ен-Ен.

Ту су и нешто гломазније ВР наочаре. „Оне ми омогућавају да одем у друге пределе и да у реалном времену водим људе на различите локације“, истиче Јусуф Омар.

Са собом носи и дрон како би утврдио како ситуација о којој извештава изгледа из птичје перспективе.

Може и једноставније

Јусуф Омар указује да популарност на друштвеним мрежама може и позитивним и ангажованим причама да се достигне. Да бисте постали „инфлуенсер“ у некој области, нису потребни скупи уређаји.

„Довољан је паметни телефон са једном или две камере. Нису важне направе и алатке, већ идеје“, рекао је Омар.

Поручује да је будућност новинарства, управо мобилно новинарство (МОЈО) и да ће се њиме бавити не само новинари, већ и грађанство. То, ипак, не значи крај традиционалног новинарства.

„У стварности има простора за све. Традиционално снимање остаје неопходно за преносе спортских манифестација, снимање документараца, али мобилни телефони ће покривати велике приче нашег времена“, закључио је Јусуф Омар. 

број коментара 0 Пошаљи коментар