Хибридна и електрична возила стидљиво улазе на српско тржиште

Продаја електричних и хибридних возила још је скромна код нас. Тек 40 регистрованих електричних и око 250 хибрида говоре да купци оклевају када је реч о новој технологији. На сајму је изложено више од 20 електричних возила, а још ниједно није продато. Чекају се субвенције и развој инфраструктуре, које треба да обезбеди држава.

Купцима се допадају аутомобили нове технлогије. Око изложених електромобила увек је много оних који би да чују колико троше, колико могу да пређу и посебно битно питање могу ли да их пуне у гражама. Међутим нема продаје без субвенције државе.

„Грађани Србије очекују да такво возило може да заживи у Србији, а за то су првенствено потребни основни предуслови, а то је електрификација на коридору, по градовима и наравно субвенције да би аутомобил био приступачан као у Европи“, каже Ненад Симић из компаније „Нисан“.

Колико троши један електромобил, основно је питање које се поставља на Сајму.

„По садашним ценама, по средњој цени елктричне енергије, то је сада за 350 км негде између 300 и 350 динара“, објаснио је Никола Рајаковић са Електротехничког факултета у Београду.

Хибридна возила се већ више продају иако су она много скупља него обичне врезије аутомобила са СУС погон. Хибриди имау градску публику, а продавци се труде да без зараде промовишу напредну технологију.

„И милд хибриди, то јест благи хибридни системи и озбиљнији хибридни системи, праве велику уштеду у потрошњи горива, да у исто време уз уштеду по џеп корисника водимо рачуна и о екологији“, истакао је Андрија Ђурашевић из компаније „Сузуки – Еуросумар“.

Чешка „Шкода“ је једина изложила два концепт возила на електрични погон.

„Ово је први пут да 'Шкода' има концептуално возило на свом штанду и то не једно јер ће концепт 'вижн и' бити до 24. марта бити на нашем штанду, а већ 25. његово место заузима 'вижн РС'“, истакла је Александра Ђокоћ из фирме „Ауто Чачак Шкода“.

У суседној Хрватској, донација државе за електро возило је 10.000 евра, а за хибридно око 5.000 евра. Са таквим донацијама код нас, мали електрични аутомобили за град не би требало да пређе 13.000 евра или цену, на пример, просечног аутомобила за град на бензин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво