Без саобраћајних гужви: платформа „сити брејн“

Велике саобраћајне гужве су свакодневица многих великих градова у свету. Да би решили овај проблем у Кини су почели да користе вештачку интелигенцију. Она управља саобраћајним знацима и тако знатно смањује гужву и загађеност ваздуха.

Кинески град Хангџоу који има седам милиона становника пре две године био је пети најзагушенији град у овој земљи.

Грађанима је требало 40 минута да пређу само три километра. Међутим, сада је пао на чак 57 место захваљујући употреби вештачке интелигенције.

Платформу „сити брејн“ развила је компанија „Алибаба“ која је познатија по трговини на интернету и чије је седиште у овом граду на истоку Кине.

Овај сложени систем прикупља податке са камера које су постављене на раскрсницама, као и са џи пи ес позиција аутомобила и аутобуса.

Подаци се анализирају у реалном времену и на основу њих систем координира више од хиљаду саобраћајних знакова и семафора широм града, како не би дошло до застоја.

Из „Алибабе“ су саопштили да је њихов пројекат битно смањио време путовања кроз град, али и омогућио службама, као што су хитна помоћ и ватрогасци да за дупло краће време стигну до места интервенције.

Сличне пројекте „Алибаба“ је започео у још неколико кинеских градова, као и у главном граду Малезије, Куала Лумпуру.

Претпоставља се да ће до 2025. године овакви системи омогућити да се време потребно за градска путовања смањи за 20 до 25 одсто.

Као и свака новотарија и ова има ману, а то је угрожавање приватности, јер инсталиране камере могу препознавати чак и лица.

Са тим се слажу и одговорни из „Алибабе“ који сматрају да се тај проблем мора решити.

Истичу, такође да градови од система, као што је „сити брејн“ добијају вишеструку корист која им омогућава да сви њени становници нормално функционишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво