„Фејсбук“ укинуо више од 2.600 лажних налога

„Фејсбук“ је затворио више од 2.600 лажних налога повезаних с Ираном, Русијом, Македонијом и Косовом.

То је био најновији напор водеће друштвене мреже да затвори „неаутентичне“ рачуне на Фeјсбуку и Инстаграму како би утицали на политику у САД и другим државама.

„Рачуни блокирани у ове четири земље нису централно координирани, јер су користили сличну тактику стварањем мрежа рачуна како би обмањивали друге о томе ко су и шта раде“, рекао је Натанијел Гличер, шеф политике за сајбер сигурност компаније.

„Ми стално радимо на откривању и заустављању ове врсте активности јер не желимо да се наше услуге користе за манипулацију људима“, истакао је Гличер у блогу.

Напоменуо је да су људи који стоје иза ове активности координирали међусобно, да су користили лажне налоге како би погрешно представили себе, па је било неопходно наше деловање.

Гличер је рекао да је Фејсбук – који је учинио сличне потезе протеклих месеци – напредовао у искорењивању лажних налога, али је напоменуо да је то „стални изазов јер су одговорни људи одлучни и добро финансирани“.

У најновијој акцији, Фејсбук је саопштио да је уклонио 513 страница, група и рачуна везаних за Иран и да делује у Египту, Индији, Индонезији, Израелу, Италији, Кашмиру, Казахстану и различитим подручјима Блиског истока и Северне Африке.

Слично другим кампањама манипулације, корисници су се представљали као локално становништво и „измишљени медијски субјекти“ и објављивали вести, укључујући санкције против Ирана, тензије између Индије и Пакистана, проблеме на Блиском истоку и кризу у Венецуели.

„Иако су људи који стоје иза ове активности покушали да прикрију свој идентитет, наш преглед је повезао те рачуне са Ираном“, рекао је Гличер.

Блокирано је још 1.907 налога повезаних с Русијом. Они су настојали да утичу на расположење везано за украјинске вести и политику, ситуацију на Криму и корупцију.

Фејсбук је саопштио да је 212 налога који потичу из Македоније и са Косова затворено због погрешног представљања као корисника у Аустралији, Сједињеним Државама и Британији, као и због размене садржаја о политици, астрологији, славним личностима и саветима за лепоту.

Фејсбук је саопштио да је блокирао онлајн манипулативне налоге у Британији и Румунији, који припадају корисницима који желе да шире мржњу и коментаре који изазивају поделе.

У јануару је Фејсбук затворио стотине рачуна из Ирана који су били део огромне манипулативне кампање која је деловала у више од 20 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво