Култни часопис „Ритам“ ускоро доступан у дигиталној форми

У Центру за дигитализацију Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ данас је започела дигитализације култног часописа за популарну културу „Ритам“. Часопис је излазио у Београду крајем осамдесетих и почетком деведесетих и представљао је готово синоним за алтернативну сцену популарне културе, а по именима аутора и темама које је покривао, из области алтернативне сцене филма, музике, стрипа, сврставао се у сам врх светског издаваштва у овој области.

Период излажења Ритма поклапа се са Златним добом алтернативне културе у Београду, Србији и Југославији, када је наше друштво, бар преко алтернативне сцене популарне кутлуре, потпуно равноправно, а у многим аспектимна и као авангарда, учествовало у токовима светске културе.

Часопис Ритам свакако је био један важан аспект и медијски носилац овакве слике и овакве енергије, чије трагове у нашем друштву можемо пронаћи и данас.

Др Адам Софронијевић, заменик управника Библиотеке, каже да ће први дигитални бројеви часописа Ритам бити досутпни најширој јавности већ крајем ове недеље, а да ће сви заинтересовани грађани моћи да их прегледају и преузимају садржаје на сајту Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

На овој адреси тренутно се налази 600.000 претраживих страница укључујући неке од највреднијих артефаката културног наслеђа Републике Србије, у које свакако спада и часопис Ритам.

У наредном периоду сукцесивно ће се додавати нови бројеви како дигитализација буде напредовала, па се очекује да ће комплетна архива Ритма бити доступна јавности за неколико месеци на овој адреси.

Дигитализација Ритма биће обављена по највишим светским стандардима, а у складу са препорукама Националног оквира за дигитализацију периодике у Републици Србији који је усвојен у новембру прошле године.

Обрада слика страница Ритма, како би оне постале претраживе обавиће се у програму docWorks немачке компаније "CCS – Content Conversion Specialists" из Хамбурга, док ће се дуготрајно чување, претрага и приказ архиве Ритма обављати оригиналним системом који је развила Универзитетска библиотека из Београда, који је уникатни домаћи софтверски производ настао у буџетској институцији културе Републике Србије.

За кориснике дигиталне архиве Ритма посебно је корисно што ће сваки број бити у потпуности претражив, тако да ће бити лако пронаћи омиљене ауторе, глумце, музичаре и друге хероје и десперадосе алтернативне сцене Србије и света из њеног најбољег периода.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мар 2019, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Redovno sam kupovao Ritam.
Mozda najbolji casopis koji je ikad izlazio kod nas.