Јака експлозија метеора из 2018. године – ипак забележена

Наса је забележила велику експлозију метеора изнад Беринговог мора, коју су сви пропустили.

Једна од најмоћнијих познатих експлозија метеора, у више од последњих стотину година, потресла је атмосферу изнад Беринговог мора 18. децембра 2018. године.

Према проценама, стена ширине око десет метара, кретала се брзином од око 115.000 километара на час, када је изазвала експлозију једнаку оној коју би изазвале 73 килотоне ТНТ-а. Експлозија је, процењују стручњаци, била више него десет пута јача од јачине атомске бомбе бачене на Хирошиму.

Због висине на којој се догодила експлозија (26 километара) астрономи који прате метеоре, за догађај су сазнали – три месеца касније.

„То је врло необично. Такве значајне ствари не дешавају се толико често“, рекао је Питер Браун, стручњак за метеоре и професор физике и астрономије универзитету у Онтарију у Канади.

Иако се чини да сведока експлозије није било, Насин сателит „Тера“, који је у том периоду надгледао Земљу, имао је „седиште у првом реду“. Пет камера са сателита забележило је догађај.

Објављена је и фотографија у боји која приказује траг метеора и експлозије.

Према Насиним прорачунима, експлозија ове ватрене кугле, највећа је уочена од оне у Чељабинску изнад Русије 2013. године, и вероватно трећа по величини још од Тунгуске експлозије 1908. године.

Ипак, такве појаве, кажу стручњаци, нису неуобичајене. Већ у 2019. години, детектоване су 154 ватрене лопте.

„Јавност не би требало да буде забринута, јер је реч о нормалним појавама, мада је истина да је у децембру прошле године, експлозија била једна од јачих те врсте, изјавио је за Си-Би-Ес, Насин стручњак Пол Џодас.

број коментара 0 Пошаљи коментар