„Роскосмос“ спреман да сам одржава Међународну свемирску станицу

Руска државна корпорација за космишке активности планира да изнесе програм истраживања Месеца у влади средином ове године и да одржава Међународну свемирску станицу ако се Америка повуче, рекао је директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

„Програм истраживања Месеца биће изнет у склопу усвајања нове верзије основа државне политике о активностима у свемиру. Мислим да ће то бити средином ове године“, рекао је Рогозин, пренела је агенција Тас.

Како је навео, седница Савета безбедности посвећена свемирским активностима биће одржана пре завршетка пролећа и сва та питања биће размотрена.

„Роскосмос“ ће, како је рекао Рогозин, сачувати Међународну свемирску станицу у орбити чак и ако се америчка страна повуче из пројекта.

„То је предлог 'Роскосмоса'. Верујемо да можемо да сачувамо станицу у случају да Америкаци одлуче да се повуку из пројекта, заједно са другим земљама и партнерима“, истакао је Рогозин.

Имамо технолошке и техничке способности да одржимо станицу у орбити и да потпуно обезбедимо електричну енергију и воду тамо, закључио је Рогозин, пренела је руска агенција.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. мар 2019, 11:59) - глас разума [нерегистровани]

Тешко да ће западњаци напустити станицу

То би био њихов нови велики пораз... Иако нису заинтересовани превише за станицу, остаће само зато што су Руси вољни да је сами комплетно преузму. Јер сва антируска хистерија од које болује западни свет већ дуже времена им то неће дозволити. Можда би се у неком другом случају и повукли, али помисао да би онда Русија опет имала своју свемирску станицу не би им дала мира!