Домаћи пуњач за електричне аутомобиле три пута јефтинији од страних

У Београду је у току Сајам аутомобила, у оквиру којег ће, 27 марта бити организован научни скуп о електромобилности и технологији „паметног града“. На скупу ће бити представљен и први српски пуњач за електромобиле.

У току самог сајма ресорни министар за екологију Горан Триван изјавио је да ће његово министартво дати предлог да се укине увоз аутомобила старијих од 10 година који представљају еколошки отпад.

Годишње држава само од избегавање еколошке таксе изгуби 12 милиона евра увозом половњака. Преко 5.000 лица годишње оболи или умре од загађења ваздуха у Србији, а за последњих пет година увезено је око пола милиона половних возила.

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић у посети сајму обећала је да ће држава увести донације за електровозила и обезбедити потребну инфраструктуру.

Посебно је похвалила напоре домаћих компанија које покушавају да нешто и саме произведу из ове области. Тако је на сајму изложен први пуњач за електромобиле, који је три пута јефтнији од страних, а производ је наше памети и науке.

„Пуњач је излазне снаге 22 киловата. У пројекцији је пуњач снаге 55 киловата, а развија се и пројектује брзи пуњач од 125 киловата“, објашњава Славко Вујовић са Института ИЕГГ у Старој Пазови.

На сајму и поред тога што сви желе да купе дизелаше има доста хибридних и електричних аутомобила. Њихове цене без субвенциа државе сада нису прихватљиве за купце, а потребно је и направити инфраструктуру за коришћење тих возила.

Поред тога отвара се питање где ћемо пронаћи струју за њихово пуњење, а то је и једна од главних тема научног скупа у оквиру сајма.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво