Немачка Википедија „у црнини“ због планираних измена закона

Званична страница „Википедије“ на немачком језику осванула је са поруком против најављених измена Закона о ауторским правима у Европској унији. Посетиоце немачког сајта „Википедије“ дочекало је саопштење на црној позадини у ком аутори сајта позивају читаоце да се обрате европским посланицима како би спречили промене.

„Ово је наша последња шанса. Помозите нам да модернизујемо ауторска права у Европи“, наводи се у саопштењу аутора немачког сајта „Википедије“. 

Према њиховим речима, предложена реформа ауторских права у Европи могла би значајно да ограничи приступ слободном интернету.

„Чак и најмање интернет-платформе морале би да превентивно спречавају кршење ауторских права од стране својих корисника у складу са чланом 13 планираног закона, што је у пракси могуће само кроз филтере, који често греше и подложни су злоупотреби“, наводи се у саопштењу аутора немачке „Википедије“.

Додају да би све интернет странице морале да добављају дозволе како би окачиле чак и мале делове текста, јер би у супротном кршиле права издавача, прописана чланом 11.

Подсећају да је „Википедија“ изузета од ограничења прописаних чланом 13, али не и чланом 11.

„Слобода знања ће бити нарушена чак и у случају да 'Википедија' остане оаза у филтрираној пустињи интернета“, наводи се у саопштењу.

Како наводи АП, најконтроверзнији део предложених измена Закона о ауторским правима у ЕУ односи се на то да би и друштвене мреже Јутјуб и Фејсбук морале да преузму одговорност за сав материјал заштићен ауторским правима, који корисници каче на те платформе.

Присталице измена кажу да ће овакав начин осигурати да аутори, уметници и новинари добију заслужену компензацију за свој рад, док критичари сматрају да ће измене ограничити слободу говора и нарушити креативност на интернету, преноси АП.

Европски парламент изјасниће се о изменама Закона 26. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво