Због монополског понашања, опет казна за „Гугл“

Европска комисија казнила је „Гугл“ са 1,49 милијарди евра због злоупотребе монопола у интернет оглашавању.

Трећи пут за две године Европска комисија казнила је „Гугл“.

"'Гугл' је зацементирао своју доминацију у онлајн оглашавању и заштитио се од конкурентског притиска наметањем антиконкурентских уговорних одредби трећим интернет странама. То је противправно према правилима Европске уније које се односе на монопол“, рекла је комесарка за заштиту конкуренције Маргрет Вестагер.

Додала је да је таква пракса компаније „Гугл“ трајала десет година, током којих је спречавала тржишну трку на основу заслуга и иновација, а потрошаче лишавала користи од тржишног такмичења.

Вестагерова је објаснила да је Комисија утврдила три врсте спорних клаузула у „Гугловим“ уговорима које се односе на приказивање одређених врста огласа, на ексклузивност и на могућности приказивача огласа које су му дозвољене, када је реч о рекламама које нису „Гуглове“.

Европска комисија, казнила је прошле године „Гугл“ рекордном казном у висини од 4,34 милијарде евра због злоупотребе доминантне позиције мобилног оперативног система Андроид.

Такође, 2017. године, казна од 2,4 милијарде евра, изречена је „Гуглу“ после истраге покренуте због фаворизовања сопствених услуга за онлајн куповину.

број коментара 0 Пошаљи коментар