„Гугл“ обећава револуцију у гејмингу

Описана као „Нетфликс за видео-игре“, нова „Гуглова“ платформа за гејминг „Стадија“ могла би да потпуно промени начин на који људи широм света уживају у видео-играма.

Оно што „Стадија“ треба да омогући јесте да људи могу да играју било коју видео-игру на било којем повезаном уређају, било да је у питању мобилни телефон, таблет, паметни телевизор, лаптоп или рачунар.

„Стадија“ ће бити способна да стримује игре у 4к резолуцији, 60 фрејмова по секунди и ХДР-у, а у будућности ће подржавати и 8К резолуцију. Да би људима широм света ово омогућио, „Гугл“ полаже наду у своју глобалну инфраструктуру бази података, која треба да обезбеди да сервери буду што ближи потрошачима.

„Гугл“, међутим, обећава још много тога.

Пошто ће „Стадија“ повезивати више уређаја, тиме ће и могућности уживања (читај: конзумеризма) бити експоненцијално увећане, а „Гугл“ ће бити ту да омогући потрошачима лакши приступ.

Гејминг студији моћи ће да продају своје игре на нове начине, укључујући и директно преко Јутјуба или Твича.

Примера ради, на крају трејлера за неку игру који гледате на Јутјубу, моћи ћете да кликнете „Играј“, а видео-игра би, према обећању из „Гугла“, требало да се учита за пет секунди у Хром браузеру.

„Неће бити потребе за скидањем, инсталирањем и крпљењем“, објаснио је Фил Харисон током представљања у Сан Франциску, бивши извршни директор у „Сонију“ и „Мајкософту“.

Према његовим речима, нова платформа омогућити повезати све начине на који људи играју игре. Њена срж биће да да неће бити потребна конзола или рачунар за њу.

„Нова генерација гејминга није кутија“, истакао је Харисон.

„Стадија“ ће радити на телевизорима, таблетима, лаптоповима и телефонима, а биће компатибилна и са постојећим контролерима. Ипак, „Гугл“ је представио и свој контролер, који ће се повезивати на компанијине центре за стриминг директно преко вај-фај мреже, чиме ће бити смањено кашњење.

А сада мало и хардвера. „Гугл“ се удружио са АМД-ом да изради посебну графичку процесорску јединицу за своје центре. Тај чип би требало да обезбеди 10,7 терафлопова.

„Гугл“ обећава да ће свака посебна „Стадија“ јединица имати процесорску снагу од 2,7 гигахерца (x86) и 16 гигабајта радне меморије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво