„Гугл“ обећава револуцију у гејмингу

Описана као „Нетфликс за видео-игре“, нова „Гуглова“ платформа за гејминг „Стадија“ могла би да потпуно промени начин на који људи широм света уживају у видео-играма.

Оно што „Стадија“ треба да омогући јесте да људи могу да играју било коју видео-игру на било којем повезаном уређају, било да је у питању мобилни телефон, таблет, паметни телевизор, лаптоп или рачунар.

„Стадија“ ће бити способна да стримује игре у 4к резолуцији, 60 фрејмова по секунди и ХДР-у, а у будућности ће подржавати и 8К резолуцију. Да би људима широм света ово омогућио, „Гугл“ полаже наду у своју глобалну инфраструктуру бази података, која треба да обезбеди да сервери буду што ближи потрошачима.

„Гугл“, међутим, обећава још много тога.

Пошто ће „Стадија“ повезивати више уређаја, тиме ће и могућности уживања (читај: конзумеризма) бити експоненцијално увећане, а „Гугл“ ће бити ту да омогући потрошачима лакши приступ.

Гејминг студији моћи ће да продају своје игре на нове начине, укључујући и директно преко Јутјуба или Твича.

Примера ради, на крају трејлера за неку игру који гледате на Јутјубу, моћи ћете да кликнете „Играј“, а видео-игра би, према обећању из „Гугла“, требало да се учита за пет секунди у Хром браузеру.

„Неће бити потребе за скидањем, инсталирањем и крпљењем“, објаснио је Фил Харисон током представљања у Сан Франциску, бивши извршни директор у „Сонију“ и „Мајкософту“.

Према његовим речима, нова платформа омогућити повезати све начине на који људи играју игре. Њена срж биће да да неће бити потребна конзола или рачунар за њу.

„Нова генерација гејминга није кутија“, истакао је Харисон.

„Стадија“ ће радити на телевизорима, таблетима, лаптоповима и телефонима, а биће компатибилна и са постојећим контролерима. Ипак, „Гугл“ је представио и свој контролер, који ће се повезивати на компанијине центре за стриминг директно преко вај-фај мреже, чиме ће бити смањено кашњење.

А сада мало и хардвера. „Гугл“ се удружио са АМД-ом да изради посебну графичку процесорску јединицу за своје центре. Тај чип би требало да обезбеди 10,7 терафлопова.

„Гугл“ обећава да ће свака посебна „Стадија“ јединица имати процесорску снагу од 2,7 гигахерца (x86) и 16 гигабајта радне меморије.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 20. мар 2019, 08:14) - anonymous [нерегистровани]

Dsngube

Video igre stvarno nisu cool.

(среда, 20. мар 2019, 02:19) - anonymous [нерегистровани]

A citanje knjiga?

Bilo bi dobro da nasa deca i mi sami vise vremena provodimo citajuci i uceci radi boljeg sutra. Naravno da softwersko hardverska tehnologija moze ubrzati dostupnost svega sto nas interesuje ali igre sigurno nece doprineti razvoju nas samih i nase dece.

(уторак, 19. мар 2019, 22:42) - anonymous [нерегистровани]

Ne, hvala.

Radije bih da posedujem ostvarenje koje mi se dopada.

(уторак, 19. мар 2019, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

pen

Kako super ovo. I teleportacija ce nekad da postoji, samo sto danas ni teleportacija ni ovo ne postoje. Ali narod voli najave pa makar se nikad ne obistinile, barem na nasim prostorima za to se dobija i mandat od 10-15 godina, uprkos da najave se nikad ne ostvare.

(уторак, 19. мар 2019, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Smejurija

Gugl samo pokatuje da odavno nema ideja. Priču o igranju na bilo kom uređaju odavno je pokrenuo Majkrosoft. Pritom, Gugl hoće da sve radi iz Hroma, a prvi je nekada davno kukao kako Majkrosoft ima monopol među pregledačima Interneta. Ova kompanija nikada nikome neće doneti ništa dobro. Pritom, nisu pomenuli koliko će često te igre biti prekidane radi prikaza oglasa.

A jedna od "velikih" mogućnost im je i deljenje snimljenih pozicija, tako da svako može da učita tuđu poziciju i nastavi da igra. Revolucionarna opcija, nema šta, koja je postojala još u vreme Spektruma, a pre izmišljanja onlajn igranja postojala je i u svakoj kompjuterskoj igrici.