Градски превоз будућности – наплата карата скенирањем лица

Наплата коришћења градског превоза није проблем само Београда већ и метропола широм планете. Међутим у Кини, тачније у граду Шенџену, градски челници покушавају да уз примену паметних технологија реше ову потешкоћу.

Све је више градова широм планете који улажу огромна средства како би у скоријој будућности могли да ставе атрибут паметан испред свог назива. Циљ је, наравно, да свака услуга коју један град има уз помоћ технолошких иновација буде олакшана целом становништву.

Један такав пример стиже из Кине, где дигитална трансформација мења начин на који се користи градски превоз.

Шенџен, технолошки центар најмногољудније земље на планети, уводи нови систем плаћања карата за метро и аутобусе – уместо очитавања карата или слања порука путем мобилних телефона, корисницима ће се скенирати лице и када информација о путнику стигне у центар са подацима, са његовог рачуна се једноставно скине износ једне карте.

Овај револуционарни начин наплате услуге градског превоза спроводи се у сарадњи са компанијом "Хуавеј", која је обезбедила алгоритам за препознавање лица на скенерима, а пренос информација спроводи се преко 5Г мреже.

У току је експериментална примена овог вида плаћања на једној од главних станица метроа у граду, али се још не знају резултати.

Оно што иде у прилог овој иновацији јесте да је Кина омогућила још 2017. године плаћање рачуна скенирањем лица.

Ланац ресторана брзе хране КФЦ широм Кине у својим објектима поседује скенере лица помоћу којих посетиоци могу да плате оброк.

Такође, ако се покаже успешним, имплементација оваквог система не би требало да траје дуго будући да су сви велики градови у Кини потпуно покривени камерама на станицама градског превоза.

Иако примена оваквог начина плаћања свакако убрзава и олакшава јавни превоз у граду, поставља се питање приватности путника, односно грађана јер када је нечије лице скенирано, праћење његовог кретања по граду не представља никакав проблем будући да је Шенџен комплетно покривен тзв. CCTV камерама.

Тако да је главно питање да ли ћемо једног дана угрозити своју приватност зарад удобнијег градског превоза.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво