Хирург оперисао мозак са удаљености од 3.000 километара

Кинески хирург Линг Жипеј извео је операцију за мозгу пацијента удаљеног 3.000 километара, уз помоћ 5Г технологије.

Жипеј је из клинике на острву Хајнан, на самом југу Кине, неурални стимулатор уградио у мозак пацијента у пекиншком клиничком центру.

Захват је трајао три сата, а хирург је успешно уз помоћ 5Г технологије користио инструменте оперишући пацијента који је боловао од Паркинсонове болести.

Као средство комуникације између доктора и инструмената коришћен је уређај кинеске компаније „Хуавеј“, који је омогућио истовремену везу.

„Скоро да нисам имао осећај да је пацијент удаљен 3.000 километара“, навео је Линг.

Уобичајене 4Г мреже не могу да подрже обављање осетљивих активности попут операција, због недовољне брзине везе, која узрокује кашњење у даљинском управљању и преносу слике.

Нова 5Г технологија чини се да је решила тај проблем.

Даљинска хирургија могла би да омогући људима у сиромашним, забаченим крајевима или ратним зонама да добију помоћ најбољих доктора широм света.

Прва операција путем 5Г технологије на људима изведена је пре неколико дана, када је хирург из Пекинга оперисао јетру пацијенту у болници у Шенжену, на удаљености од 2.000 километара.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. мар 2019, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatno

Da covek ne poveruje

(понедељак, 18. мар 2019, 19:16) - Иван [нерегистровани]

Какав црни 5Г

Ја се бавим телекомуникцијама и ни у лудилу небих дозволио да ми неко чечка по глави опремом која је линкована преко мобилне мреже. Наравно подразумева се да мобилна мрежа покрива "задњу миљу" између је оптика али без обзира, мислим да је сулудо.