Извињење из „Фолксвагена“ због подсећања на нацистички слоган

Извршни директор компаније „Фолксваген“ Херберт Дис извинио се јер је употребио слоган који подсећа на нацистички израз „Рад ослобађа“ како би указао на значај повећања профита те компаније.

Дис је на догађају који је организовала његова компанија употребио израз "Ebit macht frei", а Би-Би-Си објашњава да је "Ebit" често коришћен акроним који значи „зараде пре камата и такси“ (earnings before interest and taxes).

Фраза коју је Дис употребио несумњиво подсећа на "Arbeit Macht Frei", немачки израз који у преводу значи „Рад ослобађа“, а који је био исписан на улазу у концентрациони логор Аушвиц.

Дис је у саопштењу навео да му је жао због несрећног избора речи.

„Ни у једном тренутку ми није била намера да се ова изјава стави у погрешан контекст. У том тренутку, једноставно нисам разматрао ту могућност“, истакао је Дис и признао да компанија има „посебну одговорност у вези са Трећим рајхом“.

Компанија „Фолксваген“ основана је 1937. године, као део визије нацистичког лидера Адолфа Хитлера да омогући немачким породицама да добију свој први аутомобил.

Током Другог светског рата, фирма са седиштем у Волфсбургу производила је возила за немачку војску, а у њеној фабрици је више од 15.000 људи из оближњих концентрационих логора радило у робовским условима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво