Шта је веб и зашто је битан?

На данашњи дан пре 30 година настао је World Wide Web или само веб, како га обично зовемо. Већина нас веб поистовећује са интернетом, који је двадесет година старији. Интересантно је да је један од највећих изума двадесетог века имао неславан почетак.

„Нејасан, али узбудљив“, тим речима је, у улози шефа, Мајкл Сендал означио пројекат на ком је радио софтверски инжењер Церна, Тим Бернерс Ли.

Ипак, жеља за олакшавањем комуникације међу колегама је превазишла све баријере, због чега се 12. март 1989. године памти као један од најзначајнијих датума у историји интернета.

Концепт се заснивао на хипертексту – скупу веза или датотека које су међусобно повезане. За разлику од обичног текста, који се чита линеарно, хипертекст садржи смернице и линкове ка другим сродним текстовима.

Бернерс Ли је после почетних неуспеха наставио да ради на својој идеји и већ наредне године је осмислио први веб-сервер Церна, као и претраживач. Име претраживача је било World Wide Web.

Људи користе речи интернет и веб као синониме, што је погрешно. Интернет је светски систем умрежених рачунара, док веб представља међусобно повезане хипертекстуалне документе, који се налазе на интернету. Веб је само једна од услуга које интернет пружа.

Тридесет година касније, на свету постоји више од милијарду и по сајтова мултимедијалних садржаја и четири милијарде корисника интернета, чији се број непрестано повећава.

број коментара 0 Пошаљи коментар