Тама се надвија над интернетом и на његов 30. рођендан

Светска електронска мрежа настала је 1989. године, када је у марту, тада млади физичар Тим Бернерс Ли у седишту Церна у Швајцарској осмислио концепт мреже за размену информација. Данас, међутим, упозорава да су његов изум „отели покварењаци“ и да би то могло да доведе до његовог уништења.

Тим Бернерс Ли учествовао је пре 30 година у стварањеу интернета. Ипак, константно упозорава да је сан на којем почива светска електронска мрежа у опасности, пише Индипендент.

Од тренутка када је Бернерс Ли колегама у Церну дао папир на којем је био описан предлог размене података између корисника рачунара, прошле су тачно три деценије.

Данас за трен ока можемо доћи до било које информације, шаљемо електронску пошту, друге врсте порука, аудио и видео материјал на други крај планете.

Међутим, у развоју интернета није све ишло нити глатко нити брзо. Само да би се дошло до предлога да се мрежа назове World Wide Web било је потребно да прође 18 месеци.  

Када је, 2017. године, интернет пунио 28 година, Тим Бернерс Ли указао је на три опасности које прете светској електронској мрежи.

Прва претња је, навео је Бернерс Ли, чињеница да смо изгубили контролу над личним подацима. У међувремену, имали смо огроман скандал са „Кембриџ аналитиком“ и недозвољеним коришћењем података милиона корисника Фејсбука. То, наравно, није једини случај манипулисања нечијим личним подацима.

Други изазов са којим се човечанство суочава је превише лако ширење дезинформација интернетом. Лажне приче могу да се прошире без много муке, а систем се може преварити и навести да их прошири још брже.

Са треће стране, политичко оглашавање на интернету морало би да одликује „транспарентност и разумевање“, навео је пре две године Бернерс Ли.

Прошле године, своју листу је допунио истакавши да смо дошли до тога да је на планети више оних који користе интернет него оних којима није доступан.

„Остајем посвећен борби да интернет буде слободан, отворен, креативан простор за све“,  нагласио је научник упркос црним предвиђањима.

Потребна је, поручује Бернерс Ли, глобална акција како би се зауставило посрнуће веба у дисфункционалну будућност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво