Пожурите са резервацијом, излет у свемир већ од 9,5 милиона долара!

Станица „Аурора“ могла би да постане први хотел у свемиру. То је званично објављено у априлу прошле године на конференцији у Калифорнији. Гости би током космичке авантуре били смештени на 320 километара изнад Земљине површине, одакле би уживали у погледу на своју планету.

Излет неће бити јефтин. Боравак од 12 дана на станици „Аурора“ имаће почетну цену од 9,5 милиона долара. Организатори наводе да су излети већ резервисани за првих седам месеци.

„Циљ нам је да људима пружимо искуство професионалног астронаута“, истакао је Френк Бунгер, оснивач и извршни директор компаније „Орион спан“, која поседује станицу „Аурора“.

„Очекујемо да ће већина гостију гледати кроз прозор, а ако им постане досадно понудићемо оно што зовемо 'холодек', искуство виртуалне стварности. Гости ће тако моћи да лебде свемиром, ходају по Месецу, или да играју голф“, објашњава Бунгер.

Мало опреза није на одмет

Посете ће бити организоване у групама које ће чинити четири госта и два члана особља. Спаваће у причвршћеним врећама и јешће суву храну. Сви гости ће морати, пре пута, да се подвргну систематским прегледима. За разлику од праксе на Мећународној космичкој станици, вода ће се доносити са сваком туром посетилаца, односно, неће се добијати из урина, преноси Би-Би-Си.

Иако је свемирски туризам углавном дефинисан као велики корак за човечанство, неки стручњаци су по том питању опрезни.

„Мислим да је станица 'Аурора' добар изум, али како ће се све то спровести у дело, остаје нам да видимо“, каже Кристијан Лезер из Истраживачког центра за туризам и саобраћај на Универзитету Сент Гален у Швајцарској.

„У овом тренутку свемирски туризам је област у којој су стварност, преваре и научна фантастика помешани на такав начин, да је тешко разликовати стварност и жеље“, додаје Роберт А. Гелич са Универзитета за ваздухопловство „Ембри Ридл“ на Флориди, који за сада једини у свету школује кадар за свемирски туризам.

Ипак, сви се слажу да туризам који се односи на космос, јесте реалност. Почео је још 2001. године када је американац Денис Тито платио Руској агенцији за истраживање свемира 20 милиона долара за седмодневну посету Међународној космичкој станици. Већ је направљено десетак комерцијалних свемирских лука широм САД, а постоје и прописи у том домену који се баве питањима као што су одштета, одговорност према странкама и ризици.

Када је реч о „Аурори“, поставља се питање локације њеног лансирања и начина враћања гостију на Земљу.

Кашњења, банкроти и престарелост туриста 

Осим тога, постоји ризик од прераног утврђивања датума за неке подухвате као што је хотел „Аурора“. На пример, „Вирџин галактик“ је са сличним пројектом у деветогодишњем кашњењу, док је компанија "XCOR Aerospace" прогласила банкрот 2017. године. Ту је и проблем са старењем кандидата за туристе који, док су на листама чекања, могу бити искључени са списка за излет у свемир усклед новонасталих здравствених проблем који долазе с годинама.

Такође, исто као и код астронаута, којима се саветује да се током лета уздржавају од секса, то би важило и за свемирске туристе, што носи ризик да за њих, путовање у свемир остане без романтичне ноте.

Ту су и последице боравка у специфичном окружењу, које утиче, на пример, на притисак и вид, и које може да изазове генетичка оштећења.

Ипак, Лезер види свемирски туризам као природни напредак човечанства: „Пред нама су нова подручја за туристичка откривања, свемир је само једно од новијих које би могло бити отворено“.

Када ће се отворити за сада још нико није сигуран.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 09. мар 2019, 14:29) - anonymous [нерегистровани]

Vezite se cvrsto i sigurno....???

Vezite se za prvi hotel u svemiru svaki put kad izadjete u setnju..
Ako se nevezani odvojite od stanice nikad se vise necete na nju vratiti.
Vasi saputnici na stanici ce vas gledati i slusati pjesme Muharema Serbezovskog..
Lice tvoje gledam.
Ne pamtim ti ime...

(петак, 08. мар 2019, 00:42) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Realno gledano moje selo u Srbiji ima bolju ponudu.Sveza i zdrava hrana,cista voda,prelepa priroda i seksa koliko pozelite

(четвртак, 07. мар 2019, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

Već od?!?!?!

Gde nestaše naši prevodioci, englesko “from just” se oduvek prevodilo sa “za samo”, a sada se bukvalni prevod “već od”, koji na srpskom nema ama baš nikakav smisao toliko odomaćio da ga ima svuda, pa i ovde. Ali tako je to sada savremeno i ravnopravno, imamo i rodnu ravnopravnost u jeziku pa pored sekretarica imamo i sekretarke, advokatice itd., ali sada imamo rodovnu neravnopravnost prema sudijama muškog pola, još nisam čuo da neko kaže sudij (bez a) ili kako bi se sad već zvao muški sudija.

(четвртак, 07. мар 2019, 18:04) - anonymous [нерегистровани]

!!

Dobro je da ste objavili ovu vest na vreme. Već sam pomislio da sam zakasnio sa rezervacijom.