Кина планира соларну електрану у свемиру

Научници у Кини раде на развоју технологије која ће омогућити градњу соларне електране у свемиру, која би микроталасима или ласерима могла да шаље енергију назад на Земљу.

Уколико стручњаци буду успели да превазиђи изузетне техничке изазове, пројекат би могао да постане огроман корак у борби против загађивања планете.

Соларна електрана у свемиру могла би и да постане алтернатива тренутним земаљским и релативно неефикасним обновљивим изворима енергије.

Иако су научници раније сматрали да би постављање соларних панела било толико скупо да не би било исплативо, Пекинг се обавезао да ће потрошити 367 милијарди долара на обновљиве изворе енергије, попут коришћења сунчеве и нуклеарне енергије, ветра и воде.

Кинеска агенција за истраживање свемира нада се да ће до 2050. имати комерцијално исплативу соларну електрану у свемиру, наводи Си-Ен-Ен.

Енергија би путем микроталаса и ласера могла да се враћа на Земљу.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 05. мар 2019, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

stabilna veza....???

Zemlja -- svemir...
Hajde da ozidamo stubove ze odrzanje panela...

(уторак, 05. мар 2019, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

@Svemir

Paneli su iznad zemljine atmosfere. Inace se slazem sa ostatkom komentara.

(уторак, 05. мар 2019, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

@Ulmer

Da nije tvoja ili americka dedovina??

(уторак, 05. мар 2019, 08:30) - anonymous [нерегистровани]

Neko u kini ima ideju...???

A Srbi trce da uhvate projekat...

(понедељак, 04. мар 2019, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

Sufler

Neka se doticni gospodin sam obrati Prirodno-matematickom fakultetu u Kragujevcu u vezi patenta, gde ce strucni i kompetentni naucnici da vide o cemu se radi. Nije njemu potreban drveni advokat za tv reklamu vec razgovor sa ljudima od struke. Naravno ako on to zeli.

(понедељак, 04. мар 2019, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

Svemir

A šta će da štiti te panele u svemiru od svega što inače sagoreva u zemljinoj atmosferi? Održavanje bi bilo nemoguća misija. Drugo, nije problem tehnologije u prikupljanju sunčeve toplote, nego u očajnoj tehnologiji pretrvaranja te energije u električnu. Taj deo je neefikasan i neupotrebljiv. A za tog našeg čoveka naravno da naša vlast nije zainsteresovana, jer je ona odavno potpisala da će Srbija biti energetski zavisna zemlja. Još malo, pa će EU da naredi da imamo električne automobile i autobuse za čije punjenje nemamo energetski kapacitet (ni blizu). I samo hiljadu takvih vozila uništilo bi naš sistem, pa je jasno šta je cilj. Taj lik bolje da proda svoju pamet i obogati se.

(понедељак, 04. мар 2019, 11:55) - Ulmer [нерегистровани]

Gobi

Kinezi, manite se svemira,nije vasa dedovina,imate pusttinju Gobi,tamo pravite solane elektrane i na vetar.

(понедељак, 04. мар 2019, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Solarni koncentrator je bolje rešenje

Ali niko ne želi da čuje, dok naš izumitelj ne ode kod Arapa i proda patent.

(понедељак, 04. мар 2019, 11:41) - anonymous [нерегистровани]

Rešenje za održivost solarne energije ima naš čovek iz Badnjevca pored Kragujevca.

Niko od naših sa vlasti neće da pomogne, a čovek je pronašao održivo rešenje. Toplotna energija koju dobije iz solarnog koncentratora u njegovom akumulatoru traje i do šest meseci.
Molim RTS da napravi emisiju ili reportažu u Dnevniku 2 o čoveku koji može da spase Srbiju i da je učini energetski ne zavisnom zemljom. Čovek se zove Vladimir Petrović. Radio je i za Simens gde su mu pokrali patente.