Фиксни телефони још неће у историју

Фиксни телефони све више одлазе у заборав, што показује и податак да је за скоро 10 година око милион корисника мање. Смањује се и број минута проведених уз кућну слушалицу, али и приходи од ове услуге. Иако их најчешће користе старије генерације, и они све радије разговорају преко апликација и мобилних телефона.

У црној, црвеној или зеленој боји, са бројчаником и сталном позицијом у предсобљу – тако је некад изгледао фиксни телефон. Иако данас може да ради и до 50 метара од куће, његова употреба је све мања.

Многи уопште немају прикључак јер све разговоре обављају преко мобилног.

Само у протеклој години фиксни телефон отказало је више од 6.000 корисника. Према подацима РАТЕЛ-а 2010. године их је било највише – 3,11 милиона корисника. Данас је тај број готово за милион мањи.

Ипак, има и оних који се не одричу фиксних телефона, а најчешћи разлози су приступачни разговори са иностранством, али и јефтино одржавање броја у оквиру различитих пакета.

„Фискни телефон не може да падне у заборав, јер се и он унапређује. То више није као раније – позовеш импулси се мере толико и толико кошта. Сада ви имате један пакет у коме имате много могућности“, истакла је директорка СББ-а Јована Лукић.

Иако се велики број корисника фиксне телефоније преселио на апликације - Вајбер и Ватсап, упућени кажу да се због безбедности разговора велике компаније тешко одричу фиксног телефона. Томе придодају и квалитет разговора јер иако се пренос гласа преко интернета поправио у односу на период када су се технологије прво појавиле, и даље постоје зоне без сигнала.

„Мобилна мрежа, мобилна телефонија вам омогућава да сте у сваком тенутку доступни, да сте у сваком тренутку активни. Фиксна телефонија је нешто друго, подразумева да ћете доћи кући или у канцеларију и обавити на миру у некој много мирнијој атмосфери разговоре. Такође, у неким ситуацијама, кризним ситуацијама или у ситуацијама неких елементарних непогода, имали смо прилику да видимо да је мобилна мрежа била много ризичнија“, објаснила је Татјана Матић државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Прво „Хало“ у Београду чуло се давне 1883. године и скоро читав век фиксни телефон је доминирао у свету комуникације. Његов одлазак у историју тренутно коче носталгичари и навика грађана.

Остали аутори: Николина Ракић
број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 05. мар 2019, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

visoka cena fiksnog telefona

Ja sam odjavio fiksni telefon , zbog visoke cene i uznemiravanja raznih marketinskih agencija. Mesečna pretplata fiksnog telefona 650 dinara , pričao ne pričao , dok za 1.000 dinara kod jednog mobilnog operatera može da se uzme paket neograničeno ka svim mobilnim i fiksnim telefonima , da je pretplata 100-200 dinara pa i da razmislim da zadržim fiksni telefon.
Isto treba dozvoliti uvođenje ADSL internet linije bez obaveze fiksnog telefona.

(недеља, 24. феб 2019, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

Vajber...a ne po Vuku!

Kako je to "nakaradno", a nije to što su Rusi izmisli i dali mu engleski naziv i to nije na ćirilici?
Rusi vape da budu Zapad.

(недеља, 24. феб 2019, 07:29) - anonymous [нерегистровани]

najozbiljnije

razmisljam da se i ja pridruzim onima koji su vec otkazali fiksni telefon, iz jednog jedinog razloga a to je da zbog svakodnevnog uznemiravanja od nekakvih tzv. "kompanija" koje "pokljanjaju" nekakve "nagrade i nagradna krstarenja po mediteranu i sta znam koje kakve nagrade"...Moze li drzava da nas zastiti od ovog telefonskog terora ?!?...

(субота, 23. феб 2019, 23:04) - anonymous [нерегистровани]

Viber

Viber a ne "Vajber" gospodo iz RTS-a' Za vašu informaciju Viber je program firme iz Rusije i nikako ne može biti nakaradni "Vajber"!

(субота, 23. феб 2019, 21:15) - anonymous [нерегистровани]

Прво „Хало“ у Београду

Prvo "Halo , a i telefonski broj 1, je culo u zgradi na uglu Kneza Milosa i Bulevara kralja Aleksandra. Iznad kafane "Tri lista duvana".

(субота, 23. феб 2019, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

Наравно да је лицемерје

СББ брани фиксну телефонију!?!?! Кроз мрежу која је неадекватно развучена, без пројектне документације, од бандере до бандере ко пре 100 година и која НЕ ради када пада киша. Та "фиксна" телефонија је само имитација фиксне телефоније јер ради на другим принципима односно на принципима ВоИП телефоније тј. као месинџери. А плус што су цене сада пакета и код СББа и МТС достигле астрономске износе за Србију уз услуку која је далеко од квалитета који је раније гарантован. То говоре и сами мајстори СББ који се жале да само крпе рупе у систему.

(субота, 23. феб 2019, 20:39) - Pedja [нерегистровани]

Fiksni

Njegov odlazak u istoriju koci shto internet ne moze da radi bez njega. Inace do sada bi uzumreo fiksni telefon...

(субота, 23. феб 2019, 20:14) - Kalesu [нерегистровани]

ADSL neće bez fiksnog

Neće fiksni lako u istoriju, jer ni ADSL internet priključak (za sada) nije moguće dobiti, ako ne postoji na lokaciji aktivan fiksni telefonski priključak, bilo da ste zahtev podneli Telekomu, bilo nekom drugom operateru. Pri tome, niste obavezni i da ga koristite, ali broj vam je aktivan i pretplatu (659 rsd) i dalje morate da plaćate.

(субота, 23. феб 2019, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Nostalgičari i navika?

Ajde ne lupetajte. Najviše koči činjenica da Telekom ne daje Internet bez pridružene fiksne linije, odnosno broja, a niko ozbiljan i normalan neće ni pomisliti da se ostalanja na mobilnu Internet mrežu koja je daleko lošija i skuplja. Takođe, koči i činjenica da većina nas ne želi baš svakom da ostavi broj mobilnog. Najmanji razlog su razgovori sa inostranstvom koje je i Telekom prebacio na VOIP, a koji mogu još lakše da se obavljaju sa mobilnog telefona.

Poslednji, veoma važan razlog, jeste zdravlje - prilikom dugih razgovora, primetno je koliko se mobilni telefon usija i normalni ipak ne žele da im takva sprava bude u blizini, pa biraju fiksni telefon. I ništa od navedenih razloga neće se promeniti u skorije vreme. Tačnije, ako se zaista igde uvede 5G popularnost fiksnih telefona će samo da se povećava, kako se ljudima mozak bude pretvarao u kašu.