Јапанска сонда спремна да прикупи узорак астероида

Свемирска летелица „Хајабуса-2“ покушаће вечерас да прикупи узорак тла са астероида „Рјугу“, до којег је стигла прошлог јуна након троипогодишњег путовања.

Уколико покушај буде успешан, очекује се да се „Хајабуса-2“ врати на Земљу 2020. године.

Сонда ће покушати да слети на површину астероида, након чега ће у тло испалити сачму од тантала, како би подигла и сакупила прашину.

Читав подухват слетања биће веома деликатан. Свемирска летелица ће једва додиривати површину током покушаја прикупљања узорака.

Пречник астероида „Рјугу“ је мало мањи од километра, а његова густина је толико да је снага гравитационог привлачења тек једна шезсдесетхиљадитинка Земљиног гравитационог привлачења.

Због тога би материјал који буде подигнут од испаљивања сачме требало да одскочи око метар и по у висину и омогући инструменту "Sampler Horn" да сакупи узорке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво