Коме треба савитљиви телефон

„Самсунг фолд“ могао би да буде први телефон нове ере, баш као што је то пре 12 година био „ајфон“, под условом да оправда очекивања која је распалио на промоцији у Сан Франциску.

Било је то као када би „Ролингстонси“ концерт почели са Сатисфекшн.

Прво што је на ревији нових уређаја „Самсунг“ показао, махом новинарима и ИТ аналитичарима био је телефон који се савија и већ месецима најављује. 

Најтачнији опис овог апарата је да су два супертелефона спаковали у један, на шта указује и најављена цена од 1.980 долара, таман испод психичке границе.

Међутим, „фолд“ није прост збир два најбоља „галаксија“, он најављује много више, потпуно другачије искуство коришћења мобилног уређаја, рецимо могућност да на једном екрану отворите истовремено више апликација што до сада нисмо виђали нити је било практично.

Страх од нежности 

Са 12 гигабајта радне меморије, шест камера углавном са по 12 мегапиксела, две батерије и системом зупчаника који би требало да гарантују 100.000 отварања без квара, „фолд“ тренутно нема друге конкуренције осим себе самог.

За разлику од осталих уређаја који су нам представљени, „фолд“ није дат новинарима у руке, да осете колико је тежак и какав је осећај када се отвори, што значи да серијска производња вероватно није спремна, али је било веома важно појавити се пре конкуренције. 

Али када неко најави цену, то само може да значи да су инжењери завршили посао и да се не очекују изненађења због којих би могао да поскупи.

„Фолду“ највећа претња не долази од евентуалне конкуренције већ од сопствене нежности, не буде ли способан да издржи уобичајене корисничке грубости мало ко ће хтети да изврне толики новац за њега, проћи ће као спортски таленти које су повреде сречиле да направе каријеру.

Све остало делује да је на месту, са таквим карактеристикама и екраном замисливо је да понекоме замени и рачунар и телевизор.

Зато ће осталим уређајима, пре свега десетој серији „галаксија“ бити теже да изађу из његове сенке, а не заслужују да буду у запећку.

С мање светлосног „никотина“

"S10E" са основном ценом од „скромних“ 750 долара је добар компромис, иако има „само“ три камере и нема сензор за отисак прста уграђен у екран, што би уз цену можда могла да му буде и предност.

"S10" и "S10+" имају четири и пет камера, укључујући и панорамске, максимално искоришћени простор за екран, могућност да се меморијски прошире на 1,5 терабајта.

Главна предност им је вештачка интелигенција то јест опција да уче о свом кориснику и помажу му да свој живот и коришћење самих телефона оптимизује.

Значајно је смањено и такозвано „плаво светло“ екрана одговорно за замор очију и друге психичке проблеме које стичу људи који су превише загледани у екран.

Сви ови апарати појавиће се на тржишту 8. марта, а очекује се да тада буду пласирани и у Србији.

Братство са Инстаграмом 

Да би своје апарате учинио још атрактивнијим „Самсунг“ се удружио са Инстаграмом с којим су развили посебну апликацију која омогућава боље уређивање фотографија.

Слично је и са видео-монтажом где је остварена сарадња са Адобом, али услови те сарадње нису посебно елаборирани.

Представљене су и бежичне слушалице „Самсунг бадс“, практично одговор на Еплове „Ирподс“, нови „галакси сат“ и „фитбит“ наруквица која контролише пулс и физичку активност.

Публика је нове уређаје углавном коментарисала уздасима, аплаузи су били слабији, али са разлогом – сви су у руци држали телефоне како би постовали или сликали све што је везано за промоцију па није било згодно тапшати.

Коначан закључак је да је „Самсунг“ пред годишњи конгрес мобилне телефоније у Барселони испредњачио конкуренцији за пристојан корак, а ако „фолд“ оправда макар најскромнија очекивања биће то корак од седам миља у индустрији која рачуна у инчима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво