Српски научник који је учествовао у детекцији сигнала из свемира о телескопу Чајм

Радио-сигнали из свемира, који су недавно детектовани и о којима се извештавало широм света, забележени су захваљујући јединственом телескопу у Канади. Чајм, како је име уређају, нашао се на насловној страни најутицајнијег научног часописа „Нејчер“, који је изашао пре три дана. Шта је Чајм и да ли су те сигнали послали ванземаљци, за Јутарњи програм објашњава Никола Милутиновић, научник који је учествовао у откривању ове мистериозне појаве и који ради на том радио-телескопу.

На насловној страни Нејчера, најутицајнијег научног часописа на свету, пре неколико дана, објављена је фотографија Чајма (CHIME – Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), радио-телескопа који је недавно детектовао сигнале из свемира.

Српски научник Никола Милутиновић са Универзитета Британске Колумбије у Канади, учествовао је у открићу тих сигнала, радећи управо на Чајму.

„Експеримент Чајм је сарадња три највећа канадска универзитета – Универзитета у Британској Колумбији, Универзитета у Торонту, Универзитета „Макгил“ из Монтреала и Доминион радио-астро-физичке опсерваторије која је део Националног канадског истраживачког центра“, прецизирао је Милутиновић.  

Телескоп Чајм је направљен је од четири цилиндра, његова површина је као два фудбалска терена и одличан је за прављење мапе неба јер му је остељивост велика.

Радио-телескопи, објашњава Милутиновић, дизајнирани су као велике сателитске антене и они су радио-пријемници, али влада погрешно мишљење да се нешто слуша радио-телескопом.

„Интуиција је базирана на радио-пријемницима преко којих се звук преноси модулацијом светлости у радио делу спектра. Овде ми гледамо директно на светло које долази из извора“, истакао је Милутиновић. 

Понаваљајући радио-сигнали које је Чајм детектовао су сензационални јер долазе из дубоког свемира. Реч је о брзим и јаким прасковима. Научници их зову ФРБ сигнали, што је склраћеница од Fast Radio Burst.

„Године 2007. смо открили први ФРБ. Када стигну код нас на земљу јачине су као када би мобилни телефон поставили на удаљеност 1.000 пута даље од Месеца, рецимо, и онда посматрали радио-телескопом, значи не толико јаки, али када се упореде са осталим астрономским феноменима у радио спектру они су најенергичнији на небу“, каже Милутиновић.

О овом изузетном открићу извештавали су медији широм света. Будући да свима није било јасно порекло појаве, поједини медији су писали и да потичу од вештачких извора, односно ванземаљаца.

„Помало због те мисконцепције и због идеје да астрономи ништа друго не раде до да јуре ванземаљце у свемиру, постоје теорије да су ови феномени ванземаљског порекла. Иако су те теорије јако интересантне, једноставније теорије су да ови феномени настају у сударима неутронских звезда у којима се ослобађа изузетно велика количина енергије“, нагласио је научник.  

Поред детектовања ФРБ сигнала примарни задатак овог изузетног телескопа је лоцирање водоника у свемиру, чиме се открива његова структура. На тај начин Никола Милутновић и још четрдесетак научника запослених у овој канадској опсерваторији, траже одговоре на питања који би бар делимично расветлили неке мистерије универзума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво