Како ће 5Г мрежа променити свет у коме живимо

Свака нова генерација мобилних мрежа са собом је доносила значајно повећање брзине и унапређење перформанси корисничких уређаја. Актуелна 4Г ЛТЕ мрежа повезала је више од милијарду уређаја, али сада већ није у стању да задовољи глобалне потребе. Зато се увелико ради на усавршавању нове 5Г мреже која ће бити пуштена широм света до 2020. године и од које се очекује да омогући да нове технологије као што су аутономна возила или "Internet of Things" коначно постану стварност.

5Г је нова технологија која отвара пут за безброј иновативних производа, услуга и апликација, а њен развој промениће наш свакодневни живот на пуно начина и врло брзо омогућити ствари које данас изгледају попут научне фантастике.

Другим речима, 5Г мрежа ће постати фундаментални део нове индустријске револуције и стварања нових могућности, нових услуга и искустава корисника.

Неки од кључних сегмената који ће се ослањати на 5Г мрежу су виртуелна реалност заснована на „клауд“ (Cloud) технологији и проширеној стварности, затим развој аутономних (самоуправљајућих) возила, развој индустријске производње, као и усавршавање сигурносних система камера за видео-надзор.

Све ове области захтевају обраду све веће количине података, као и перформансе уређаја које ће омогућити обраду тих информација, што ће им 5Г мрежа и омогућити.

Постоји буквално неограничен број области у којима ће се употребљавати 5Г мрежа. Имајући у виду тржишне трендове и њихово ослањање на нову 5Г мрежу, овде наводимо неке од најреволуционарнијих ствари које нас очекују увођењем 5Г мреже.

Аутономна возила

Економична страна аутономних возила је више него очигледна – свако путовање биће лакше, а транспорт људи и робе ће постати рационалнији и профитабилнији. Ипак, највећи утицај на наше животе ће имати масовно повећање безбедности на путевима.

Данас, технологија напредних система за подршку при вожњи већ у извесној мери помаже возачима да избегну несреће на путевима, али то је само почетак безбедносне револуције на путевима коју ће у скоријој будућности омогућити аутономна возила.

У тренутку када аутономна возила дефинитивно буду лансирана на улицама и путевима, она ће засигурно бити у стању да наша путовања учине безбеднијим него икада пре. У целом том циклусу, кључну улогу имаће управо могућности које обезбеђује 5Г мрежа.

Због брзине и карактеристика 5Г мреже, компјутери ће бити у стању да у реалном времену израчунавају све што је потребно да би се аутономна возила повезала са другим возилима, људима, објектима и уличним осветљењем, на начин на који 4Г мрежа због својих ограничења то једноставно није дозвољавала.

То ће неминовно имати за резултат боља, паметнија, безбеднија возила која се могу тренутно преусмерити и која ће имати могућност да прорачунавају време доласка, да избегавају
несреће и да одржавају наше саобраћајнице максимално безбедним.

Паметни градови: Видео-надзор уз помоћ вештачке интелигенције (АI)

Незаустављив раст потражње за видео-надзором је последица иновација у технологији сигурносних камера и складиштења података у „клауд“ технологији, која пружа могућност сакупљања и анализе података у реалном времену и на тај начин омогућава предвиђање нежељених или опасних ситуација.

Савремени системи видео-надзора у градовима су већ увелико постали један од главних начина за повећање безбедности људи и имовине, а који истовремено доприноси већој продуктивности рада у предузећима, производњи, малопродаји и институцијама.

Међутим, постоји још пуно простора за напредак.

Узмимо за пример Кину. Према доступним подацима, тренутно је у кинеским градовима распоређено више од 180 милиона камера како би се имплементирао безбедносни систем видео-надзора.

За сада је свега 20 милиона тих камера опремљено опцијама за вештачку интелигенцију. Такви системи су далеко ефикаснији и у стању су да процењују понашање грађана на јавним местима и другим објектима који су покривени видео-надзором.

Тек ће преласком видео-надзора са 4Г на 5Г мрежу све ове камере моћи да без икаквих сметњи користе вештачку интелигенцију.

Осим тога, унапређене опције најновијих камера за видео-надзор као што су ултра ХД резолуција или иновативне функције које омогућавају снимање у ситуацијама слабе осветљености, обезбедиће корисницима могућност генерисања значајне количине података.

Међутим, ултра ХД резолуција захтева саобраћај од 50 мегабајта у секунди, а што је већа резолуција то се и потреба за брзином мреже повећава, па је тако у случају 8К видео-записа при 60 фрејмова у секунди потребан проток од 120 мегабајта у секунди. Зато ће увођење 5Г мреже бити од пресудног значаја.

Еволуција бежичних ултра ХД камера за видео-надзор опремљених вештачком интелигенцијом ће у ери 5Г мреже несумњиво створити могућност за нове корисне апликације и поједноставити њихову имплементацију. На тај начин ће се безбедност подићи на знатно виши ниво.

Паметна индустријска производња – бежична роботика заснована на „клауд“ технологији

Неке од главних индустријских предности су помаци у "LEAN" производњи (концепт производње који је прва увела „Тојота“), дигитализацији и повећању флексибилности у раду и производним процесима.

Индустрија је недавно такође доживела велику промену што се тиче коришћења "Internet of Things" технологије.

Међутим, иако се бежична решења као што су вај-фај, „блутут“ и "HART" постепено уводе у фабрикама, ова решења су ипак ограничена у погледу безбедности и поузданости. На пример, роботи који су координисани у реалном времену, захтевају кашњење мреже које је мање од једне милисекунде, што тренутна 4Г мрежа не може да обезбеди.

Са појавом 5Г мреже, користи које се очекују везано за индустрију су бројне:

– повећана продуктивност уз помоћ колаборативних робота и наочара за проширену стварност
које се користе у вођењу радника;

– краћи застоји у производњи и нижи трошкови одржавања (кроз стално праћење или машинско
учење);

– значајно смањење трошкова инвентара и логистике.

Крајем 2017. године, у целом свету је коришћено око 18 милиона мониторинга стања у производњи, а очекује се да ће тај број до 2025. године достићи 88 милиона. Исто ће се догодити и са индустријским роботима широм света, чији ће број са садашњих 360.000 порасти на чак 105 милиона.

Да би се сва ова планирања и остварила, неопходна је помоћ 5Г мреже.

Кућна забава – бежични ултра ХД 8К видео и игре базиране на „клауд“ технологији

Осим пословне сфере, 5Г мрежа утицаће и на приватне животе људи, а гејминг заједница ће славити увођење ове мреже више него било ко други. Због своје брзине, 5Г ће омогућити даља унапређења у сфери виртуелне реалности и играње видео-игара у реалном времену – без техничких грешака и застоја који могу негативно утицати на корисничко искуство.

Осим тога, 5Г мрежа ће подржати даљи развој могућности за коришћење проширене стварности (Аugmented Reality) и виртуелне реалности (Virtual Reality) на мобилним уређајима. Тада 5Г мрежа омогућава веома ниско кашњење, што ће корисницима мобилних уређаја обезбедити тренутну комуникацију са проширеним и виртуелним окружењем.

Једна од основних тежњи 5Г мреже је смањење времена кашњења од једне милисекунде – на скоро тренутног одзива. То ће додатно смањујући границе између стварног и виртуелног (вештачког) искуства. Осим видео-игара, телевизија и аутоматизоване Smart Home апликације ће такође бити значајно унапређене.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво