Више робота у свакодневном животу, али уз етичка начела

Европски парламент усвојио је данас у Стразбуру Извештај о вештачкој интелигенцији и роботици, којим подстиче државе чланице на подизање свести о предностима употребе робота у свакодневном животу, али и упозорава да је потребна њихова примена у складу са етичким начелима како се не би нарушило право грађана на приватност и како се њихови лични подаци не би користили без претходног одобрења.

Извештај о свеобухватној европској индустријској политици о вештачкој интелигенцији и роботици које је раније усвојио Одбор за индустрију, истраживање и енергетику, прихватио је у уторак велик број посланика. Од 572 присутна, против су била само 54, а 45 се уздржало од гласања, преноси Хина.

Ешли Фокс, представник европских конзервативаца и реформиста, рекао је током расправе да вештачка интелигенција треба да има човека у средишту, што значи да њено коришћење мора да повећа људске способности, а не да их замени.

У извештају се наводи да се вештачка интелигенција може применити у различитим секторима у којима је стандардизација од велике важности. Пре свега мисли се на области као што су паметна производња, роботика, аутономна возила, виртуална стварност, анализа података, као и у сектору здравства и пружању помоћи.

Међутим, према анкети Евробарометра из маја 2017. године, грађани Еевропске уније се и даље не осећају пријатно при помисли на коришћење робота у свакодневној здравственој заштити.

Имајући у виду ту чињеницу, Парламент позива државе чланице да развију стратегије и кампање с циљем подизања нивоа свести код грађана о предностима употребе робота у свакодневном животу.

Европски парламент је прихватио у децембру прошле године и предлог уредбе о успостављању новог програма „Дигитална Европа“ и осигуравању најмање 9,2 милијарде евра за спровођење програма у новом вишегодишњем финансијском оквиру од 2021. до 2027. године, којим ће се, између осталог, развијати рачунарство високих перформанси и вештачка интелигенција, преноси агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво