„Фејсбук“ уклонио 360 страна и налога „Спутњика“ због „лажних вести“

Компанија „Фејсбук“ навела је у саопштењу да је, у оквиру најновијих напора у борби против лажних вести, укинула стотине налога, страница и група, а званичник компаније Натанијел Глејчер рекао је да су 364 налога била повезана са сарадницима руске новинске куће „Спутњик“.

Стотине укинутих налога биле су повезане са Русијом, саопштила је компанија додајући да су они били део великих операција ширења дезинформација, преноси АП.

Шеф одсека за сајбербезбедност у „Фејсбуку“ Натанијел Глејчер нагласио је да је једна од тих мрежа садржала 364 странице и налога који су били повезани са радницима Спутњика.

Компанија је саопштила да је преузела тај корак након што је открила две мреже „које су биле укључене у координисано неаутентично понашање“ на налозима на Фејсбуку и Инстаграму.

Глејчер је у блогу поручио да је једна од тих мрежа водила операције у државама Централне и Источне Европе док се друга фокусирала на Украјину.

Агенција наводи да су се људи који су водили те налоге на платфрми на интернету представљали као независни новинарски извори и постављали су теме које су се бавиле покретима који организују протесте и које су у негативном контексту позиционирале НАТО.

Америчка агенција додаје да није добила одговор од Спутњика на захтев да коментаришу те наводе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво