Три тоне Теслиних експоната кренуле за Јапан, у Кини 500.000 посетилацa

Изложба о Николи Тесли која презентује најважније сегменте везане за његов живот, идеје и достигнућа као допринос савременој цивилизацији и будућим генерацијама, биће отворена у Јапану 26. јануара. Три тоне експоната – светлосних панела, радних модела, макета лабораторија и изума кренуло је из Београда ка граду Хофу.

Изложба "Никола Тесла - српски генијални изумитељ - Едисонов ривал" биће постављена у музеју „Солар“  само три недеље након завршетка сличне поставке у Музеју науке и технологије у Шангају коју је видело више од пола милиона људи.

Према речима директорке Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић, изложба се реализује на иницијативу великог пријатеља Србије, бившег амбасадора Јапана у Београду Тадашија Нагаија.

„Месец дана након отварања у Јапану, изложба о Тесли биће постављена у Никозији, а потом, у септембру, и у Атини“, рекла је Јевтићева и додала да су у току преговори о гостовању у Москви, Уједињеним Арапским Емиратима, Мароку и Египту.

Истиче да за дело Николе Тесле влада велико интересовање и да је Музеј нашег научника прошле године обишло више од 150.000 посетилаца.

"Према неким подацима, до 2006. године сталну поставку видело је по неколико хиљада људи годишње, а сада смо их имали толико само у два дана пред Нову годину", нагласила је Јевтићева.

Према њеним речима, број странаца који долазе у музеј расте, највише је оних из Турске, Грчке, Кине и Русије.

„Недавно нас је обрадовала посета свештеника из Теслиног родног Смиљана и договорена је узвратна посета“, рекла је Јевтићева и додала да међу Теслиним поштоваоцима има и доста интересантних људи.

„Неки су толико читали о Тесли да су почели да се поистивећују с њим, неки чак у Музеј долазе обучени као он“, наводи Ивона Јевтић и додаје да је све подређено интересовањима публике.

Напомиње да је стална поставка модификована и осавремењена, уведени су мултимедијални експонати, уводни филм титлован је и на турски, кинески, грчки, руски, шпански, италијански, француски, немачки и јапански.

Директорка Музеја, у коме је смештена и читава Теслина заоставштина – више од 200.000 докумената, књига, часописа и личних предмета, најављује да ће у овој години бити највише посла на дигитализацији новинских исечака.

Јевтићева је подсетила да су путујуће изложбе део мисије те институције на презентацији Теслиног дела којим је задужио човечанство.

Један од највећих умова које је свет икад имао, Никола Тесла, рођен је 10. јула 1856. године у Смиљану. Умро је на Божић 7. јануара 1943. године у Њујорку у хотелу „Њујоркер“ где ће сутра бити одржана Конференција у организације Теслине научне фондације из Филаделфије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво