Русија развија крстарећу ракету домета већег од 4.500 км!

Нова крстарећа ракета „калибр-М“ домета већег од 4.500 километара, која може да понесе конвенционалну или нуклеарну бојеву главу тежине од скоро једне тоне, тренутно се у Русији налази у фази развоја за потребе руске Војне морнарице, открио је за Тас извор ове агенције у руском војноиндустријском комплексу.

„Најновија крстарећа ракета велике прецизности која се испаљује са брода 'калибр-М', максималног домета већег од 4.500 км развија се за руску Војну морнарицу. Стварање ракете је у фази научног истраживања и финансира га Министарство одбране“, рекао је извор.

Према његовим речима, развој ове ракете укључен је у државни програм наоружавања до 2027. године и додао да „ракета мора да буде пребачена (морнаричкој) флоти пре краја тог програма“.

Извор руске агенције је навео да ће се нова ракета разликовати од постојећих ракета „Калибр“ које су већ у употреби по томе што ће имати већи домет и димензије.

„Биће много већа, тежина њене бојеве главе приближиће се једној тони. 'Калибр-М' је дизајнирана да уништава постројења на земљи и биће у могућности да понесе и конвенционалну и нуклеарну бојеву главу“, прецизирао је тај извор и додао да ће новом ракетом бити опремљени бродови почевши од величине фрегате, као и нуклеарне подморнице.

Тас наводи да максимални домет до којег може да се испали актуелна ракета „3М-14“ система „Калибр“, која лети брзином мањом од брзине звука, сада износи око 2.000 километара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво