Историјски успех „Њу хорајзонса“, поново померене границе

Док је свет прослављао почетак 2019. године, научници у Наси славили су историјски успех летелице „Њу хорајзонс“. Пола сата након што су се у поноћ казаљке поклопиле, сонда „Њу хорајзонс“ уписала се у историјске уџбенике проласком поред Ултима Туле, удаљеном 6,6 милијарди километара од Земље.

„Поставили смо нови рекорд. Никада раније летелица није истражила нешто толико далеко“, рекао је Алан Стерн, главни истраживач у тиму задуженом за „Њу хорајзонс“.

Сонда је пролетела поред Ултима Туле тачно 33 минута после поноћи брзином од 51.500 километара на час и направила прве фотографије тог свемирског објекта у Којперовом појасу.

Стерн је објаснио да је овај пролазак много тежи од оног који је „Њу хорајзонс“ обавио око Плутона 2015. године: „Напрежемо је до крајњих граница.“

Свемирски сусрет одиграо се толико далеко од Земље да је морало да се чека шест сати и осам минута док сигнал са „Њу хорајзонса“ није стигао до Земље.

„Њу хорајзонс“ је прикупио гигабајте фотографија и другог материјала током проласка, а све то ће полако слати током наредних месеци.

Радио-поруку са летелице примила је једно од Насиних великих антена у Мадриду.

„Имамо здраву летелицу“, рекли су из Насе.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво