Насин „Њу хорајзонс“ у уторак пише историју

Ултима Туле, свемирско тело леденог дела Сунчевог система, биће први пут посећено у уторак, када америчка сонда „Њу хорајзонс“ прође кроз до сада непознату територију у васиони.

Нова космичка дестинација коју ће сонда „Њу хорајзонс" обићи налази се шест и по милијарди километара од Земље и то је чини будућом најдаљом истраженом тачком у Соларном систему.

Америчка сонда ће сакупити податке и фотографисати Ултима Тулу почев од уторка у 5.33 по Гриничу. Од тог тренутка, сонда ће бити удаљена од површине небеског тела 3.500 километара, а кретаће се 14 километара по секунди.

Када се заврши мисија, роботизована летелица ће се вратити на Земљу са прикупљеним информацијама у меморији.

Научници који раде на овој мисији, окупљени су у контролном центру на Универзитету „Џонс Хопкинс“ и стрпљиво ишчекују нова открића.

„Узбудљиво је. Сви чланови тима су спремни. Једва чекамо да истражујемо", рекао је главни истраживач Насе, професор Алан Стерн.

„Њу хорајзонс" је пре иначе прва сонда која је слетела на Плутон, 2015. године. Да би посетила Ултиму, морала је да оде 1,5 милијарди километара даље у свемир.

Како ће Ултима да изгледа изблиза није још увек познато. Телескопска мерења су показала да би она могла да се протеже на 20 до 30 километара, мада научници сматрају да је могуће и да су у питању два одвојена тела која се крећу изузетно близу једно другом, а можда се чак и додирују.

Ултима Тула је у преводу са латинског „место изван познатог света", а представља део Кујпер појаса – омотача удаљеног, замрзнутог материјала, који орбитира далеко од Сунца и осам великих планета. Сигурно је да постоји стотине хиљада тела као што је Ултима, која сачињавају овај појас и она у својој структури садрже трагове постанка Соларног система пре 4,6 милијарди година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара