Ни у Србији 5Г мрежа није далека будућност

Када мобилни оператери буду пустили 5Г мрежу, стварност ће бити потпуно другачија. Аутомобили ће се кретати без возача брзинама и до 200 километара на час, док ћете, на пример, уместо да управљате возилом моћи да играте вашу популарну игрицу. Ова мрежа ће се појавити у наредне две године и биће 250 пута бржа у комуникацији од садашње 4Г мреже.

Проток информација у 5Г мрежи је толико велики да ће од тренутка када тражите информацију, до тренутка стизања бити омогућена у стварном времену без кашњења.

Аутомобили без возача могу бити једно од највећих открића 5Г мреже – слање података међусобно, те комуникација са семафорима, сензорима на путу, беспилотним летелицама биће у реалном времену, што значи да ће возачи бити само програмери вожње.

У развојном центру „Мерцедеса“ на овом пројекту раде и неки наши стручњаци.

„Мој задатак је да развијем интрефејс између возила и возача, да путем виртуелних и говорних команди унапредим фукције возила. Возач у сваком тенутку може да добије одговор на своја питања. Све што је доступно на интренету може бити одговор“, објашњава Ратко Јагодић, истраживач „Мерцедес-Бенц“ групације.

Замислите да ваш аутомобил може да реагује и да пренесе своју реакцију на стотине аутомобила око њега, све у једној милисекунди. Не само да бисмо спречили саобраћајне незгоде, већ би и саобраћајне гужве у потпуности нестале.

Истраживач из Малезије Шимавази Јамтра истиче да мрежа 5Г није далека будућност: „Она је на дохват руке. Ми већ имамо довољно јаке компјутере да 5Г мрежу испратимо. Наша возила реагују у реалном времену на све команде тако да неће бити проблема око практичне употребе. До 2030. године скоро сваки нови аутомобил биће са аутономном вожњом, тачније неће бити потребан возач“.

Мрежа 5Г биће револуција. Компаније су већ потрошиле милијарде како би успоставиле своје мреже и финансирале нове технологије које га могу користити.

Како РТС сазнаје, и у Србији, на свим путним правцима на коридорима, постављају се мреже репетитора које ће подржавати 5Г мрежу и аутономну вожњу, што значи да ни за нас то није далека будућност.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи