Наступ српског тима најбољи на такмичењу у роботици у Шангају

Српски тим Основне школе „Владислав Рибникар“ из Београда учествовао је на Светском такмичењу у едукативној роботици у Шангају и освојио је посебну Награду за најбољи наступ.

Победили су 15.000 учесника из чак 50 земаља. Марко, Игор, Иван и Лука направили су јединственог робота.

„Он има задатке који се заснивају на основама механике значи он помера полуге, носи кутије, окреће зупчанике“, објашњава један од чланова српског тима Марко Колунџија.

Иван Антоковић признаје да је био тешко: „Око две године смо се спремали, углавном после школе, некада смо и пре школе долазили и било је јако напорно и тешко, али као видите рад се исплатио“.

Конкуренција је била велика. Учествовала су деца из свих крајева света. Наш тим не крије да је имао трему.

„Имали смо један велики проблем на почетку нисмо могли робота да повежемо са лаптопом, али после неких два и по сата такмичења успели смо да решимо тај проблем“, каже Игор Стаменковић.

Тема овогодишњег такмичења била је Информационо доба. Ученици су имали задатак да програмирају робота који ће својим кретањем решити складиштење података на серверу, рециклажу електронског отпада и проблем онлајн куповине. Нашем тиму од почетка је помагао професор Ђуро Пађан.

„Није било тешко, било је динамично и веома су инспиративни тако да су извукли из мене максимум и они су дали свој максимум тако да је то резултирало у тој једној лепој награди“, каже Пађан.

Ово је други пут да Србија има представнике на такмичењу у Кини, захваљујући програму „Битка за знање“. И то није крај, каже овај тим, спремају се за будућа такмичења и нове медаље.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво