Наступ српског тима најбољи на такмичењу у роботици у Шангају

Српски тим Основне школе „Владислав Рибникар“ из Београда учествовао је на Светском такмичењу у едукативној роботици у Шангају и освојио је посебну Награду за најбољи наступ.

Победили су 15.000 учесника из чак 50 земаља. Марко, Игор, Иван и Лука направили су јединственог робота.

„Он има задатке који се заснивају на основама механике значи он помера полуге, носи кутије, окреће зупчанике“, објашњава један од чланова српског тима Марко Колунџија.

Иван Антоковић признаје да је био тешко: „Око две године смо се спремали, углавном после школе, некада смо и пре школе долазили и било је јако напорно и тешко, али као видите рад се исплатио“.

Конкуренција је била велика. Учествовала су деца из свих крајева света. Наш тим не крије да је имао трему.

„Имали смо један велики проблем на почетку нисмо могли робота да повежемо са лаптопом, али после неких два и по сата такмичења успели смо да решимо тај проблем“, каже Игор Стаменковић.

Тема овогодишњег такмичења била је Информационо доба. Ученици су имали задатак да програмирају робота који ће својим кретањем решити складиштење података на серверу, рециклажу електронског отпада и проблем онлајн куповине. Нашем тиму од почетка је помагао професор Ђуро Пађан.

„Није било тешко, било је динамично и веома су инспиративни тако да су извукли из мене максимум и они су дали свој максимум тако да је то резултирало у тој једној лепој награди“, каже Пађан.

Ово је други пут да Србија има представнике на такмичењу у Кини, захваљујући програму „Битка за знање“. И то није крај, каже овај тим, спремају се за будућа такмичења и нове медаље.

Остали аутори: Нела Станковић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 23. дец 2018, 01:33) - nb [нерегистровани]

Ove mlade talente treba "vezati" za Srbiju

Omoguciti im da se razvijaju u velike strucnjake i obezbediti im posao u otadzbini pre nego sto ih neki stranci ne pokupe.
Poz

(субота, 22. дец 2018, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

I takve Nemačka na kraju dobije na tacni, školovane bez evra uloženog.

(субота, 22. дец 2018, 18:38) - Јован [нерегистровани]

Велико такмичење

Честитам професору Ђури Пађену и дечацима који су наша нада и будућност. Само напред!

(субота, 22. дец 2018, 15:05) - Stojan [нерегистровани]

Dali srbija ima fond za podsticanje talenata!?

Evo gde teba da se investira, donira i podstice, da ovi mladi ljudi za par godina ne zavrse gladni znanja i mogucnosti negde u njemackoj!

(субота, 22. дец 2018, 14:00) - Nenad [нерегистровани]

Svaka cast

Nasoj mladosti