Колика је шанса да Наса пронађе живот на Марсу?

Могло би бити лакше пронаћи знаке древног живота на Марсу пре него на Земљи, рекли су научници који су повезани са Насином следећом истраживачком мисијом.

Робот на шест точкова треба да додирне површину Црвене планете 2021. године. Његов циљ биће да у траговима стена старим 3,9 милијарди година пронађе трагове некадашњег живота.

Веома је тешко утврдити живот на Земљи из тог периода, али можда Марс има очуваније трагове, кажу истраживачи.

Динамички процеси на Земљи константно испуштају и рециклирају камење. Tо су процеси који могу избрисати трагове живота, али који су се на Црвеној планети зауставили у раној историји, преноси Би-Би-Си.

„Већина записа о стенама наше планете је уништена субдукцијом (подвлачење тектонске плоче под другу) испод океанске корe, али чак и камен који је остао на површини је загрејан и стиснут, што можда није и случај на Марсу“, објашњава за Би-Би-Си Кен Вилифорд из Насине Лабораторије за млазни погон.

Додаје да и ако звучи парадоксално, ипак је вероватно да су старије стене на Марсу боље очуване од много млађих стена на Земљи. 

Нови Насин робот спустиће се у екваторијални кратер „Језеро“ у ком сателитски снимци указују да је некада постојало дубоко језеро.

Научници се надају да се миркоорганизми налазе у овом водном телу или око њега и да ће потписи о њиховом присуству бити садржани у седиментима који се данас лако могу бушити.

Кључна мета биће депоније карбоната које изгледају као да су се налазиле на обали језера.

„Карбонати су врста минералних материја које се изливају из воде. Оно што је заисте сјајно у том процесу је то што када напусте – они филтрирају све што је у води. Дакле, све што је живело тамо може бити заробљено унутар минералног материјала“, објаснио је Брајони Хоган са Универзитета Перђу у Индијани.

Сценарио из снова за научнике је да се робот закачи за строматолите који би садржали знакове живота на Марсу. Те карбонатне куполасте структуре су на Земљи изграђене од микробиолошких подлога.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи