Човечанство други пут у историји напустило Сунчев систем

Сонда „Војаџер 2“, лансирана са Земље 1977. године, постала је други предмет направљен човековом руком који је напустио Сунчев систем. Упркос томе што је послата 16 дана пре „Војаџера 1“, наш систем је напустила шест година после, јер је имала дужу путању.

Сонда се тренутно налази на удаљености од 18 милијарди километара од Земље и креће се брзином од 54.000 километара на сат.

Вест да је и „Војаџер 2“ доспео до међузвезданог простора открио је шеф мисије, професор Едвард Стоун, на састанку Америчке геофизичке уније у Вашингтону.

„Обе сонде су у међузвезданом свемиру“, рекао је Стоун, додајући да је „Војаџер 2“ напустио Сунчев систем 5. новембра.

Тог дана, уобичајени ниво честица које Сунце емитује више није детектован на сонди, што указује да је изашла из хелиосфере, области у нашем звезданом систему у којој је притисак Сунчевог ветра јачи од притиска честица међузвезданог простора.

За разлику од свог близанца, „Војаџер 2“ има функционалне инструменте „који ће направити прве опсервације света у међузвезданом свемиру“, преноси Би-Би-Си.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво