Од данас без „ошишане латинице“ на домену .RS!

Интернет домен .RS од данас „говори“ чак 13 језика. Омогућена је употреба 67 латиничких слова, па називи домена, између осталог, више неће морати да се пишу „ошишаном латиницом“.

Регистрантима постојећих .RS домена омогућена је регистрација новог назива домена .RS, који на одређеним позицијама уместо „ошишаних“ слова има одговарајућа слова која раније нису била на располагању (нпр. č или ć уместо c, š уместо s), наведено је у саопштењу Регистрa националног интернет домена Србије.

РНИДС истиче да је чињеница да сваки народ тежи да на интернету користи своје национално писмо, и то не само у оквиру садржаја, већ и у оквиру назива домена.

Помоћница министра за електронске комуникације у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, истакла је у Библиотеци града Београда, на свечаном скупу Регистра националног интернет домена, поводом почетка регистрације Ај-Ди-Ен домена на домену .RS, да је веома важно да и на глобалној мрежи наша држава сачува језичке особености својих грађана.

„Регистрација Ај-Ди-Ен домена, интернет адреса које у себи садрже и слова којих нема у енглеском алфабету, почиње симболично на међународни Дан људских права, будући да ће од данас сви грађани Србије, као и привредни субјекти и институције, моћи да користе сва слова свог писма у онлајн адресама“, рекла је Рељин, подсетивши да се велики помаци чине на очувању националног идентитета на интернету већ десет година, прво увођењем .RS домена, а потом и ћириличног .СРБ.

Ирини Рељин је истакла да Министарство трговине, туризма и телекомуникација пружа континуирану инфраструктурну подршку активностима Регистра националног интернет домена, у складу са Споразумом који је закључен 2010. године, који дефинише Регистар као део националне електронске комуникационе инфраструктуре.

„Такође, Министарство спроводи инфраструктурне и законодавне активности, које омогућавају несметани рад Регистра и унапређење услуга које он пружа“, додала је помоћница министра. 

Пратећи светске трендове, РНИДС је још 2012. године омогућио регистрацију ћириличких назива у оквиру домена .СРБ, а сада ће у оквиру назива домена .RS омогућити употребу ширег скупа латиничких слова која се користе у Републици Србији, укључујући и писма националних мањина.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво