Од данас без „ошишане латинице“ на домену .RS!

Интернет домен .RS од данас „говори“ чак 13 језика. Омогућена је употреба 67 латиничких слова, па називи домена, између осталог, више неће морати да се пишу „ошишаном латиницом“.

Регистрантима постојећих .RS домена омогућена је регистрација новог назива домена .RS, који на одређеним позицијама уместо „ошишаних“ слова има одговарајућа слова која раније нису била на располагању (нпр. č или ć уместо c, š уместо s), наведено је у саопштењу Регистрa националног интернет домена Србије.

РНИДС истиче да је чињеница да сваки народ тежи да на интернету користи своје национално писмо, и то не само у оквиру садржаја, већ и у оквиру назива домена.

Помоћница министра за електронске комуникације у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Ирини Рељин, истакла је у Библиотеци града Београда, на свечаном скупу Регистра националног интернет домена, поводом почетка регистрације Ај-Ди-Ен домена на домену .RS, да је веома важно да и на глобалној мрежи наша држава сачува језичке особености својих грађана.

„Регистрација Ај-Ди-Ен домена, интернет адреса које у себи садрже и слова којих нема у енглеском алфабету, почиње симболично на међународни Дан људских права, будући да ће од данас сви грађани Србије, као и привредни субјекти и институције, моћи да користе сва слова свог писма у онлајн адресама“, рекла је Рељин, подсетивши да се велики помаци чине на очувању националног идентитета на интернету већ десет година, прво увођењем .RS домена, а потом и ћириличног .СРБ.

Ирини Рељин је истакла да Министарство трговине, туризма и телекомуникација пружа континуирану инфраструктурну подршку активностима Регистра националног интернет домена, у складу са Споразумом који је закључен 2010. године, који дефинише Регистар као део националне електронске комуникационе инфраструктуре.

„Такође, Министарство спроводи инфраструктурне и законодавне активности, које омогућавају несметани рад Регистра и унапређење услуга које он пружа“, додала је помоћница министра. 

Пратећи светске трендове, РНИДС је још 2012. године омогућио регистрацију ћириличких назива у оквиру домена .СРБ, а сада ће у оквиру назива домена .RS омогућити употребу ширег скупа латиничких слова која се користе у Републици Србији, укључујући и писма националних мањина.

број коментара 12 пошаљи коментар
(уторак, 11. дец 2018, 11:32)
anonymous [нерегистровани]

@Ćirilica, Srbi, dika i neautenticnost

"Ништа ми нисмо смислили..." - мислим да је ово крајње неумесно рећи, не само због мог народа, већ и према многим оним личностима које су се вековима трудиле и смишљале нове ствари, од многобројних научника, до уметника, а међу њима књижевника и писаца који су развијали овај језик и ову ћирилицу још од средњег века, да би знали ко смо и шта смо, а не да се утамао у друге. Не, српска ћирилица јесте оригинална јер је користе само Срби и ту се прича завршава. Питам се само, што Бугари, Руси, Украјинци, Белоруси и Македонци користе ћирилицу и то своје верзије онда? Или зашто Грци или Кинези користе своје писмо, које имају далеко мањих сличности од различитих верзија ћирилица? И на крају крајева, када комуницирате са странцима - користите њихов језик или они ваш. Сигурно да на енглеском не користите српску латиницу, већ користите латиницу за енглески језик. Српски језик треба чувати, а то ћирилично писмо је наше, оригинално писмо које треба да сачувамо, јер ништа не губимо - а ако га не сачувамо, ништа добили нисмо сем што смо изгубили нешто што је оригинални наш производ.

(уторак, 11. дец 2018, 03:11)
anonymous [нерегистровани]

Jugo virus na na delu

Ne verujte u ove komentare kako mi nista svoje nemamo, nista nismo izmislili i kako je latinica bogatstvo. Vidim kako, a svi oko nas se utrkuju sta ce pre da ukradu iz nase istorije i tradicije i prikazu kao svoje. I odmah da kazem da ne pisem cirilicom jer imam samo telefon na raspolaganju. :D

(понедељак, 10. дец 2018, 22:02)
anonymous [нерегистровани]

Jeste gospodine,...

...ali niko drugi takvo pismo nema.
To je nepobitna cinjenica,na vasu zalost!?

(понедељак, 10. дец 2018, 21:44)
Ludizbunjen [нерегистровани]

.me

Crnogorski?!?

(понедељак, 10. дец 2018, 21:26)
LE [нерегистровани]

Ово jе ћирилица

Ово jе ћирилица.Оно што ви помињете је латиница са додатком č,ć,đ.š,ž

(понедељак, 10. дец 2018, 20:49)
anonymous [нерегистровани]

Каква је то српска латиница???...

... која је ушла у ширу употребу 1915. године и зна се ко је донео. А Кинези, Руси и Арапи користе латиницу, али кад пишу енглески, немачки..., а за свој језик користе кинеско писмо, руску ћирилицу, арабицу. Лично сам за коришћење енглеског језика (поред српског) по угоститељским објектима, туристичким местима исл. Друга крајност је Јапан, по ресторанима је све написано на јапанском, тако да наручујеш само помоћу слика - била недавно емисија на РТСу о томе.

(понедељак, 10. дец 2018, 17:21)
Djekna [нерегистровани]

Ćirilica, Srbi, dika i neautenticnost

Šta se dicimo tim Ćirilicom ko da smo je mi izmislili! Pola je uzeti iz Latinice, a pola iz grčkog pisma. Nema tu ništa autentično srpsko baš kao ni u Latinici. Zato, smirite strasti. Ćirilica, Srbi, dika i neaPa, čoveče, i naša 4 ocila su preuzeta sa vizantijskog grba! Ništa mi nismo smislili osim onog novog znaka za Air Srbiju, a branimo to kao da nam je iz očiju ispalo!

(понедељак, 10. дец 2018, 17:08)
anonymous [нерегистровани]

@Srpska latinica

Цео свет користи погодности два писма за свој језик, па се ето и ми прикључујемо свету!

Благо нама што смо паметни!

(понедељак, 10. дец 2018, 10:50)
Eichmann [нерегистровани]

a ti

a ti sa tom cirlicom mozes da odes na "Svetu" Goru ..jer osim u skolama i takvim ustanovama cirlici nema mesta ! cak i Rusi i Kinezi i Arapi pisu engleskim ako rade sa Svetom ... nece Svet da uzi cirilicu zbog nas !

(понедељак, 10. дец 2018, 10:40)
anonymous [нерегистровани]

srpska latinica

Pismo, bilo ono latiničko ili ćiriličko nikako ne može biti pošast za pismenost. Koristiti ravnopravno dva pisma je prednost nikako nije mana, i treba insistirati na ravnopravnosti latinice i ćirilice kako u javnoj tako i u službenoj uprotrebi u RS.