Домен .RS полиглота од сутра!

Регистар националног интернет домена Србије обележиће Међународни дан људских права, тако што ће од 10. децембрa домен .RS „говорити“ 13. језика. Ово ће корисницима латинице, али и припадницима националних мањина омогућити аутентичност језика.

Од 10. децембра, домен .RS „више вреди“. Додају му се слова латинице са дијакритичким знацима, па ће интернет сајтови који у свом називу садрже слова č, ć, š, ž и đ моћи да се региструју на идентичним доменима.

„На пример, ако сте произвођач чешљева, имаћете регистрован домен cesalj.rs, што ћемо препознати у многим случајевима, али то није оно право. Е сада ће такав власник моћи да региструје домен češalj.rs“, објашњава председник Управног одбора РНИДС-а Војислав Родић.

Иако су се у претходних 10 година многи навикли да жељене називе домена имају на ˜„ошишаној“ латиници, овакав вид регистровања значи и потенцијалне забуне.

„Погледајте на пример домен spanac.rs. Та реч не значи ништа у српском језику. Зависно од тога како је изговоримо, ако кажем 'спанац' вероватно ћете помислити на спанаћ, ако кажем 'спанац' помислићете на Шпанац. Да ли је то школа шпанског језика или индивидуални произвођач спанаћа? Открићу вам, то је културно-уметничко друштво 'Шпанац'“, каже Родић.

Регистранти таквих домена ће у наредна три месеца имати право првенства при регистрацији, уколико желе нови домен.

„Ај-Ди-Ен домени, значи домени са интернационализованим именима, су у суштини намењени за локалну употребу. Не мислим територијално, него културно, језички, односно према писму. Погледајте нпр. 750 милиона интернет корисника у Кини, зар они сви морају да знају енглески да би међусобно комуницирали преко интернета?“, објашњава Родић.

Уместо 26, коринсицима ће бити доступно 67 слова, што је значајно припадницима националних мањина. У прилог томе говори циљ ове новине.

„Овде се у суштини ради о проширивању могућности на остваривање права. Као што националне заједнице имају право тамо где су територијално у одређеном броју, да имају саобраћајне знаке и табле на институцијама на њиховом језику“, истакао је Родић.

Интернационални назив домена се као интернет појам појавио још 1996. године, да би 2000. била омогућена регистрација Ај-Ди-Ен назива у оквиру .COM и .NET домена. Овај тренд је стигао код нас 2012. године, када је Регистар национланог интернет домена Србије омогућио регистрацију ћириличких назива у оквиру .СРБ домена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво