Кинези желе да слете на мрачну страну Месеца

Мисија „Чанге 4“ требало би да резултира спуштањем статичког слетног дела и ровера у Фон Карманов кратер, који се налази на Месечевој страни која се никад не окреће ка Земљи.

На Месец ће бити стићи ракетом „дугачки марш 3Б“ (Long March), која је лансирана из центра Сичанг. Циљ мисије је да донесе назад на Земљу узорке стена и тла.

Кинеска мисија ће на Земљин сателит слетети почетком јануара, када се сонда уз помоћ потисника буде спустила на површину.

Упркос томе што се назива мрачном страном Месеца, она је обасјана Сунцем и има исте фазе као и нама ближа страна, а атрибут „мрачна“ се односи само на то што не може да се види са Земље.

Фон Карманов кратер је занимљив научницима јер се налази у Ејткеновом басену на Јужном полу, који се највероватније формирао као последица удара великог астероида милијардама година уназад.

Осим тога, кинеска мисија ће тестирати средину и ударити темеље за потенцијално постављање радио-астрономских телескопа на мрачној страни, која је заклоњена од радијске буке за Земље.

Статички слетни део носиће у себи три килограма тежак сандук са семењем кромпира и врстом купусњаче arabidopsis. Малу биосферу осмислили су стручњаци са 28 кинеских универзитета.

„Желимо да испитамо респирацију семења и процес фотосинтезе на Месецу“, објаснио је за агенцију Синхуа, Лију Ханлонг, предводник експеримента и потпредседник Универзитета Чонгкинг.

број коментара 4 пошаљи коментар
(понедељак, 10. дец 2018, 13:54)
Jovan [нерегистровани]

Rusi i Amerikanci su zajedno ili na Mesecu u tri misije

Rusi i Amerikanci su zajedno bili na Mesecu u misiji Apolo - 18, Apolo - 19 i Apolo - 20, samo što je to bila njihova zajednička - tajna misija, i tada su doveli sa Meseca na Zemlju vanzemaljku koja se zove Shunza, tj. tzv. Alien Mona Lisa, koja je bila u stanju zamrznutosti u vanzemaljskom kosmičkom brodu dugačkom 4,5 kilometara, starom 500.000 godina.

(недеља, 09. дец 2018, 07:03)
anonymous [нерегистровани]

@ Kinezi idu...

Rusi nisu bili na Mjesecu, ali amerikanci jesu..... u Holivudu.
Kinezi ce biti prvi, najvjerojatnije.

(субота, 08. дец 2018, 05:26)
Srđan [нерегистровани]

Kinezi idu gde su Amerikanci i Rusi već bili

Na toj strani Meseca su ruine vanzemaljskih gradova, kula od stakla visoka 16 km, a staklo je na Mesecu tvrđe nego čelik na Zemlji, itd. A i neprekidno proleću leteći tanjiri. Znaju Kinezi šta rade...

(петак, 07. дец 2018, 19:48)
Čajna Boj [нерегистровани]

Najava

Za desetak godina eto nama kineskog krompira 'mesečara' na pijacama. Ko nam je kriv kad smo našu najlepšu sortu, pod tim imenom, zapostavili i upropastili.