Кинези желе да слете на мрачну страну Месеца

Мисија „Чанге 4“ требало би да резултира спуштањем статичког слетног дела и ровера у Фон Карманов кратер, који се налази на Месечевој страни која се никад не окреће ка Земљи.

На Месец ће бити стићи ракетом „дугачки марш 3Б“ (Long March), која је лансирана из центра Сичанг. Циљ мисије је да донесе назад на Земљу узорке стена и тла.

Кинеска мисија ће на Земљин сателит слетети почетком јануара, када се сонда уз помоћ потисника буде спустила на површину.

Упркос томе што се назива мрачном страном Месеца, она је обасјана Сунцем и има исте фазе као и нама ближа страна, а атрибут „мрачна“ се односи само на то што не може да се види са Земље.

Фон Карманов кратер је занимљив научницима јер се налази у Ејткеновом басену на Јужном полу, који се највероватније формирао као последица удара великог астероида милијардама година уназад.

Осим тога, кинеска мисија ће тестирати средину и ударити темеље за потенцијално постављање радио-астрономских телескопа на мрачној страни, која је заклоњена од радијске буке за Земље.

Статички слетни део носиће у себи три килограма тежак сандук са семењем кромпира и врстом купусњаче arabidopsis. Малу биосферу осмислили су стручњаци са 28 кинеских универзитета.

„Желимо да испитамо респирацију семења и процес фотосинтезе на Месецу“, објаснио је за агенцију Синхуа, Лију Ханлонг, предводник експеримента и потпредседник Универзитета Чонгкинг.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво