Европска комисија хоће месечне извештаје о лажним вестима од „Фејсбука“, „Твитера“, „Гугла“?

Од платформи друштвених мрежа међу којима су „Фејсбук“, „Твитер“ и „Гугл“, Европска комисија планира да тражи извештаје на месечном нивоу, све до маја када се одржавају избори за Европски парламент, изјавила су двојица званичника Европске уније за европски „Политико“.

Неименовани званичници су, како се наводи, навели да ће извештаји бити у вези са „руском кампањом дезинформисања“, а да је тај позив део „акционог плана“ везаног за лажне вести који ће бити представљен у среду.

„Фејсбук“ и друге друштвене платформе биће позвани да подносе извештаје од јануара до маја, рекао је један од званичника.

Европска комисија планира и да објави те извештаје како би подигла свест европских гласача о томе како инострани актери покушавају да утичу на њихов глас.

Тај план који ће бити изнесен у среду ће истаћи, како се наводи, Русију као земљу која је у више наврата направила такав преступ користећи систематске кампање дезинформисања великог обима.

У извештајима ових компанија, биће и података о томе како они обележавају политичке огласе као и колико лажних налога и „бот“ налога они идентификују и угасе.

Међу компанијама од којих ће бити захтеван месечни извештај тренутно се налазе и „Твитер“ и „Мозила“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво